Joński: Sienkiewicz jak Macierewicz rozkłada polskie państwo

dodano 2015-02-27 12:53 w kategorii: Kraj

Premier Ewa Kopacz nie panuje nad służbami specjalnymi. Wymknęły się jej spod kontroli – oceniają politycy SLD w reakcji na medialne informacje o istnieniu specjalnej specgrupy inwigilującej byłych i obecnych szefów specsłużb. SLD rozważa złożenie wniosku o powołanie komisji śledczej w tej sprawie.

Według piątkowej „Gazety Wyborczej” tajna komórka powstała za czasów ministra spraw wewnętrznych Bartłomieja Sienkiewicza. Badała ona powiązania między byłymi i ówczesnymi szefami służb a aferą podsłuchową, której sam Sienkiewicz był jednym z uczestników. Minister miał podejrzewać ich o spisek, a zadaniem specgrupy było sprawdzanie, czy za nagranymi potajemnie rozmowami stoją szefowie ABW, SKW i BOR oraz ich zastępcy, a także urzędujący szef CBA – czytamy w dzienniku.

- Pan Sienkiewicz rozkłada państwo polskie. Robi podobnie jak niegdyś Antoni Macierewicz. Gdyby taka sytuacja miała miejsce np. w Wielkiej Brytanii, to pani premier podałaby się do dymisji – skomentował Dariusz Joński na briefingu prasowym w Sejmie i wezwał Ewę Kopacz do wyjaśnień.

Poseł zapowiedział jednocześnie, że klub SLD zwróci się do pozostałych ugrupowań parlamentarnych z propozycją o wspólne wystąpienie z wnioskiem o powołanie komisji śledczej wyjaśniającej aferę podsłuchową i sprawę specgrupy ministra Bartłomieja Sienkiewicza.

- Sprawa jest poważna. Jesteśmy w stanie o tym rozmawiać z każdym, aby taka komisja śledcza powstała jeszcze w tej kadencji Sejmu – powiedział Dariusz Joński. Jego zdaniem także zachowanie Bartłomieja Sienkiewicza nadaje się do zbadania przez prokuraturę pod kątem przekroczenia uprawnień.