SLD: Z niepokojem obserwujemy wzrost napięcia
w stosunkach międzynarodowych

dodano 2015-03-04 17:49 w kategorii: Kraj

Warszawa, 4 marca 2015 roku

Stanowisko Zarządu Krajowego Sojuszu Lewicy Demokratycznej
na temat aktualnej sytuacji międzynarodowej

Sojusz Lewicy Demokratycznej z głębokim niepokojem obserwuje wzrost napięcia
w stosunkach międzynarodowych, który osiągnął obecnie najwyższy poziom od momentu zakończenia zimnej wojny.

Dotyczy to szczególnie wielopłaszczyznowego konfliktu na Ukrainie, na terytorium naszego sąsiada, którego niepodległość Polska uznała jako pierwsze państwo świata. Istnienie demokratycznej i integralnej terytorialnie Ukrainy to jeden z najważniejszych elementów ładu międzynarodowego w naszym regionie.

Stoimy na stanowisku, że próby militarnego rozwiązania konfliktu na Ukrainie mogą jedynie doprowadzić do pogłębienia katastrofy humanitarnej. Jednoznacznie opowiadamy się
za politycznym rozwiązaniem konfliktu na Ukrainie. Popieramy porozumienie „Mińsk 2”
z 12 lutego 2015 roku i doceniamy wkład kanclerz Angeli Merkel oraz prezydenta Francois Hollande’a w jego zawarciu. Ubolewamy, że  Polska została zmarginalizowana w rozmowach i negocjacjach prowadzących do pokojowego zakończenia konfliktu na Ukrainie.

Jednoznacznie sprzeciwiamy się dostawom broni dla Ukrainy. Taki krok oznaczałby bowiem wybór militarnej, a nie dyplomatycznej, ścieżki rozwiązania konfliktu.

W sytuacji katastrofy humanitarnej na Wschodniej Ukrainie oraz pojawienia się kilkumilionowej rzeszy uchodźców i osób przesiedlonych wielkim wyzwaniem dla społeczności jest łagodzenie objawów tej katastrofy i zapobieganie jej eskalacji. Uważamy,
że wielkim wyzwaniem dla społeczności światowej jest łagodzenie objawów tej katastrofy
i zapobieganie jej eskalacji. Istotną rolę powinny odegrać w tej mierze organizacje międzynarodowe.