Protest w sprawie pominięcia przedstawicieli lewicy w dyskusji o in vitro

dodano 2015-03-18 11:10 w kategorii: Kraj

Szanowny Pan Juliusz Braun
Prezes TVP S.A.

Szanowny Panie Prezesie,
Pozwalam sobie zwrócić się do Pana z zastrzeżeniami Sojuszu Lewicy Demokratycznej w związku z wyemitowanym 16 marca br. na antenie TVP2 programem „Tomasz Lis na żywo”, w którym poruszano temat ustawy o in vitro i sprawę kampanii antyprzemocowej. Gośćmi programu było dwóch posłów PO - Joanna Mucha i Stefan Niesiołowski oraz posłowie KP Zjednoczona Prawica - Zbigniew Ziobro i Jarosław Gowin. Niestety, w dyskusji  - tak ważnej dla lewicy – pominięto przedstawiciela SLD.

Pragnę przypomnieć, że to właśnie Sojusz Lewicy Demokratycznej jako pierwszy już w 2005 roku poruszał tematy związane ze standardami postępowania i medycznymi procedurami w zakresie leczenia niepłodności metodami zapłodnienia pozaustrojowego. Działo to się jeszcze zanim weszła w życie dyrektywa UE, która zobowiązała uregulować prawnie sprawy związane z przechowywaniem komórek rozrodczych, tkanek płodu czy embrionów, wykorzystywanych przy zapłodnieniu in vitro. Co więcej, SLD dwukrotnie, będąc w opozycji przedstawiał projekt ustawy regulujący zapłodnienie in vitro – jeden w 2009 r., drugi w grudniu 2011 r.

Z przykrością muszę stwierdzić, że prowadzenie tak ważnej dla Polek i Polaków dyskusji bez udziału polityków partii lewicowych jest nierzetelne. Starania podejmowane przez Sojusz Lewicy Demokratycznej od ponad 10 lat nie powinny być pomijane i umniejszane, zwłaszcza na antenie telewizji publicznej.

Przypominam, że to właśnie Telewizja Polska zgodnie ze swoją misją zapisaną w ustawie  o radiofonii telewizji z 29 grudnia 1992 roku powinna zapewniać wszechstronną informację o wydarzeniach politycznych, sprzyjać swobodnemu kształtowaniu się poglądów obywateli i formowaniu opinii publicznej oraz umożliwiać obywatelom i ich organizacjom uczestniczenie w życiu publicznym poprzez prezentowanie zróżnicowanych poglądów i stanowisk.

Panie Prezesie,

W związku z powyższymi informacjami zwracam się z wnioskiem o wyjaśnieniem tej sytuacji.

Z wyrazami szacunku,

/-/ Dariusz Joński