Sojusz chce „zerowej” stawki podatkowej dla najbiedniejszych

dodano 2015-04-14 15:37 w kategorii: Kraj

SLD proponuje wprowadzić „zerową” stawkę podatkową dla najbiedniejszych. Odpowiedni projekt ustawy w tej sprawie ma pojawić się w Sejmie w maju.

Zgodnie z propozycją Sojuszu „zerową” stawką podatku dochodowego objęci byliby ci, których roczny dochód nie przekroczy 21 tys. zł. Chodzi o pracowników dostających najniższe wynagrodzenia w Polsce, czyli 1750 zł brutto miesięcznie, a także o emerytów i rencistów z najniższymi świadczeniami (880 zł brutto miesięcznie). Dodatkowo SLD proponuje pozbawić możliwości korzystania z kwoty wolnej od podatku tych zarabiających powyżej 75 tys. zł rocznie. Pozostali zarabiający w przedziale 21 tys. – 75 tys. zł rocznie korzystaliby z kwoty wolnej od podatku bez zmian.

Ekspert ekonomiczny SLD dr Wojciech Szewko wyliczył, że propozycja objęłaby nawet 3 mln polskich obywateli – z tego 2,5 mln emerytów  i rencistów oraz pół miliona pracowników.  Jego zdaniem przyjęcie takiego rozwiązania nie będzie również powodować skutków finansowych dla budżetu państwa. – Dobrze to przeliczyliśmy – zapewnił dr Szewko na konferencji prasowej, podczas której zaprezentowano projekt.
- Dzięki temu rozwiązaniu realizujemy zasadę sprawiedliwości społecznej. Podatek powinien realizować nie tylko funkcje fiskalne zasilając budżet państwa, ale również funkcje społeczne. I temu będzie służyła nowa skala podatkowa – zauważył poseł SLD Wincenty Elsner.

Propozycja Sojuszu jest wynikiem konsultacji społecznych, jakie przeprowadziła partia w związku z postulatami podniesienia kwoty wolnej od podatku. W ich wyniku do SLD wpłynęło ponad 2,5 tys. maili i listów, a politycy odbyli setki rozmów w tej sprawie. Rzecznik prasowy SLD poinformował, że odpowiedni projekt ustawy trafi do laski marszałkowskiej w maju.