Miller ocenia prezydenturę Komorowskiego: kontynuacja strategii ciepłej wody w kranie

dodano 2015-04-15 12:23 w kategorii: Informacje

Prezydentura Bronisława Komorowskiego to prezydentura kotylionów, przeszłości a nie przyszłości - ocenił przewodniczący SLD Leszek Miller mijającą 5-letnią kadencję głowy państwa.\

Zdaniem byłego premiera Bronisław Komorowski kontynuuje strategię poprzedniego rządu "ciepłej wody w kranie”. Miller podkreślił, że jeśli prezydent ma tak wiele świetnych pomysłów, to może je realizować dzięki większości parlamentarnej w postaci PO i PSL w Sejmie.

Krytykuje również, że dopiero teraz Komorowski obiecuje zająć się problemami młodego pokolenia. - Na miejscu młodych ludzi czułbym się oburzony, bo jeżeli prezydent uważa, że problemy młodego pokolenia są kluczowe to dlaczego sobie o nich przypomniał na trzy tygodnie przed wyborami. Powinien już dawno wystosować odpowiednie rozwiązania ustawowe i oczekiwać od swojego zaplecza politycznego uchwalenia tych ustaw - zauważył Leszek Miller.

Przewodniczący SLD zwraca również uwagę na kwestie, którymi obecny prezydent się nie chwali. - Nie usłyszeliśmy ani słowa na temat podniesienia wieku emerytalnego, a niestety prezydent zgodził się na podniesienie wieku emerytalnego. Nie usłyszeliśmy od pana prezydenta, że zgodził się na ustawę o podniesieniu podatku VAT, bo on uderzyło w najuboższych i nie usłyszeliśmy żadnego słowa krytycznego na temat polityki zagranicznej prowadzonej przez Polskę, a niestety ona doprowadziła do izolacji naszego kraju - powiedział Miller​