SLD reaguje na problemy z zakupem pigułki „dzień po”. Aptekarze łamią prawo!

dodano 2015-04-16 14:02 w kategorii: Kraj

SLD skierował do ministra zdrowia interpelację w sprawie egzekwowania prawa dot. dostępu do tzw. pigułek „dzień po”. Te reakcja na docierające do posłów lewicy sygnały, że Polki mają problem z ich zakupem.
Pigułka „dzień po” jest już dostępna w aptekach dzięki wchodzącemu w czwartek w życie nowemu prawu. Mogą ją nabyć osoby, które ukończyły 15. rok życia. Niestety, nie wszędzie. Do posłów SLD docierają sygnały, że aptekarze, a nawet hurtownie odmawiają sprzedaży pigułki. Głównie to problem mniejszych miejscowości. – Okazuje się, że niektórzy farmaceuci pod presją polskiego Kościoła zdecydowało się na łamanie polskiego i unijnego prawa. Można zadać sobie pytanie: czy ważniejsze jest stanowisko Kościoła czy dyrektywa Komisji Europejskiej i rozporządzenia ministra zdrowia. Wielu aptekarzy twierdzi, że to pierwsze. Z tym właśnie się nie zgadzamy, przez wiele lat walczyliśmy o to,  żeby kobiety taką pigułkę mogły nabyć – powiedział na konferencji prasowej rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Poseł poinformował o skierowanej w czwartek przez posłów SLD interpelacji do ministra zdrowia w tej sprawie. Sojusz chce wiedzieć, w jaki sposób resort będzie egzekwował łamanie przez farmaceutów prawa. Przypomniał, że aptekarze – w odróżnieniu do lekarzy – nie mogą powoływać się na klauzulę sumienia. – Ci, którzy nie sprzedają pigułek łamią prawo i powinni być narażeni na konsekwencje prawne – zaznaczył Joński.

Wiceprzewodnicząca SLD Paulina Piechna-Więckiewicz zaapelowała o rozsądek w tej sprawie. Zwróciła także uwagę na uchwałę samorządowców województwa podkarpackiego, którzy zaapelowali do farmaceutów o niesprzedawanie pigułki „dzień po”. – Sama jestem samorządowcem i nie jest w kompetencjach samorządu to, aby wyznaczać moralne granice w tej sprawie. Taka uchwała w ramach obowiązującego prawa jest niedopuszczalna – zauważyła Piechna-Więckiewicz.

Politycy SLD zaapelowali do kobiet, które spotykają się z problemem z zakupem pigułki o zgłaszanie tych spraw do odpowiednich instytucji – ministra zdrowia, Rzecznika Praw Obywatelskich, wojewódzkiego inspektora farmaceutycznego. O sprawie można też poinformować polityków SLD. – Będziemy wam chcieli pomóc – zaznaczył Dariusz Joński.