Sojusz za likwidacją bankowego tytułu egzekucyjnego

dodano 2015-04-17 15:22 w kategorii: Kraj

SLD złożył w Sejmie projekt ustawy, który likwiduje bankowy tytuł egzekucyjny. To odpowiedź Sojuszu na wydany we wtorek wyrok Trybunału Konstytucyjnego w tej sprawie. Obecnie na mocy bankowego tytułu egzekucyjnego banki mogą w dużo łatwiejszy sposób windykować przeterminowane długi. Wystarczy, że wystawią BTE zawierający określoną kwotę do zapłaty, poproszą sąd o nadanie klauzuli wykonalności, a już mogą iść do komornika z poleceniem ściągnięcia długu. Ekspert ekonomiczny dr Wojciech Szewko mówi wprost – „to pozostałość czasów stalinowskich, kiedy banki stanowiły jeden z organów państwa”.

Tymczasem  część przepisów związanych z realizacją tego mechanizmu zakwestionowali sędziowie Trybunału Konstytucyjnego.  Trybunał dał jednak czas Sejmowi na zmianę przepisów do sierpnia 2016 r. Oznacza to, że dotychczasowa forma ściągania długów – pomimo, że niekonstytucyjna – będzie jeszcze obowiązywała. Posłowie SLD mają co do tego zastrzeżenia i chcą przyśpieszyć tę procedurę. - Złożyliśmy do laski marszałkowskiej projekt ustawy całkowicie likwidujący bankowy tytuł egzekucyjny – oświadczył rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński. – Nasz projekt ma wejść w życie już 14 dni po jego uchwaleniu i podpisaniu przez prezydenta. Zabezpieczmy w ten sposób wielu klientów banków – dodał poseł SLD Wincenty Elsner.

Politycy przypomnieli, że obecnie rocznie wydawanych jest prawie milion BTE. – Obawiamy się, że przez ten rok dopóki obecna ustawa będzie obowiązywała banki we wzmożonym stopniu będą wystawiały bankowy tytuł egzekucyjny. I tych wniosków może być nie milion jak teraz, ale dwa miliony rocznie – ostrzega poseł Wincenty Elsner. – Nasz projekt ustawy zabezpiecza klientów banków przed nadmiernym egzekwowaniem długów.  Ustawa jest dla dłużników zdjęciem z szyi pętli zadłużenia, która mogłaby się pojawić przez ten rok zaciskając się i egzekwując ich długi – zaznaczył Elsner.