Leszek Miller w Białymstoku

dodano 2015-04-29 18:59 w kategorii: Wojewódzkie

Wizytę Leszka Millera w Białymstoku zdominowały dwa tematy. Pierwszy to zbliżające się wybory prezydenckie,  a drugim jesienne wybory parlamentarne.

Na konferencji prasowej  Przewodniczący Sojuszu  stwierdził, że końcówka kampanii przebiega w określonych warunkach. Sojusz Lewicy Demokratycznej będzie, wbrew zwolennikom Komorowskiego do końca popierał Magdalenę Ogórek. I to wbrew temu, że obecny prezydent i jego otoczenie za wszelką cenę chcą rozstrzygnąć wybory w pierwszej turze i wszelkimi możliwymi sposobami  zohydzają kandydatkę i SLD.

Obóz rządzący wszystkimi możliwymi sposobami pomaga obecnemu Prezydentowi. Dotyczy to przetargów na śmigłowce i system rakietowy oraz dotyczy także stosunkówi polsko-rosyjskich. Miller skandalem nazwał rozstrzygnięcie przetargu na śmigłowiec  dla wojska. Wygrała firma francuska, która nie ma  w Polsce żadnej fabryki. Dwie firmy posiadające w Polsce fabryki przegrały. Za nasze pieniądze utrzymywane będą miejsca pracy we Francji. Zdaniem Przewodniczącego SLD sprawą powinny się zająć organa kontrolne i sejmowa komisja.

Państwo Platformy Obywatelskiej postawiło bohaterski opór 10 rosyjskim motocyklistom. To ośmiesza państwo polskie - powiedział Leszek Miller odnosząc do przejazdu motocyklistów rosyjskich spod znaku Nocnych Wilków przez teren Polski. Zdaniem Przewodniczącego Sojuszu polską politykę zagraniczną opanowali rusofobi – to nie służy dobrze stosunkom polsko-rosyjskim.

Wyborom parlamentarnym poświęcone  było z kolei popołudniowe spotkanie z Zarządem Wojewódzkim oraz przewodniczącymi struktur powiatowych  podlaskiego SLD. Odbyła się wstępna robocza dyskusja dotycząca nie tyle list wyborczych, ale formuły w jakiej Sojusz  Lewicy Demokratycznej będzie się ubiegał o mandaty posłów i senatorów.