SLD: Rząd nie wprowadza dyrektywy tytoniowej, pół miliona osób może stracić pracę

dodano 2015-04-30 21:42 w kategorii: Kraj

SLD zwróci się do premier Ewy Kopacz o podjęcie działań ws. wdrożenia w Polsce dyrektywy tytoniowej. - Jej niewdrożenie grozi tym, że zakłady w Polsce nie będą mogły produkować papierosów – powiedział rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński

.

Na konferencji prasowej w Sejmie zauważył on, że nie są jeszcze gotowe ustawy ani rozporządzenia wdrażające te przepisy, a do końca kadencji parlamentu pozostało niewiele czasu.
"Mamy przekonanie w tej chwili, że rząd robi wszystko, by tej ustawy nie wprowadzić. Co się stanie, jeśli ta dyrektywa nie wejdzie w życie? Zakłady tytoniowe po 20 maja przyszłego roku nie będą produkowały papierosów. To znaczy - zagrożonych będzie bezpośrednio i pośrednio 0,5 mln miejsc pracy" - wskazywał Joński.

Ekspert ekonomiczny SLD dr Wojciech Szewko podkreślał, że nasz kraju jest jednym z największych eksporterów tytoniu w UE. "Branża tytoniowa w Polsce to jest prawie 23 mld zł wpływów do budżetu. Jak sobie to porównamy do 270 mld zł wpływów budżetowych, to jest prawie 10 proc." - zaznaczył.
Według niego, jeśli Polska nie wdroży dyrektywy, to po 20 maja przyszłego roku "fabryki staną, a przeniesienie fabryki z Polski do kraju, który wdroży dyrektywę to kwestia 2-3 tygodni".