Leszek Miller w Krakowie

dodano 2015-05-05 19:41 w kategorii: Wojewódzkie

5 maja Leszek Miller odwiedził Kraków. Spotkał się ze związkowcami walczącymi o swoje miejsca pracy w Hucie im. Sendzimira zarządzanej przez firmę AcelorMittal oraz porozmawiał z członkami SLD na temat zbliżających się wyborów parlamentarnych. Zachęcał także mieszkańców Krakowa do głosowania w niedzielnych wyborach prezydenckich na Magdalenę Ogórek.

- W tym miesiącu zakończy się kolejna kampania wyborcza dla Sojuszu Lewicy Demokratycznej. Nie zamierzamy jednak odpoczywać, przed nami walka o jak najlepszy wynik parlamentarny. – Deklaruje w Krakowie Leszek Miller, Przewodniczący SLD. Leszek Miller przyjechał do Małopolski by zaktywizować działaczy i sympatyków partii przed majowymi wyborami prezydenckimi. Jednak nie był to jedyny cel jego wizyty. Zaraz po przylocie odwiedził zagrożoną masowymi zwolnieniami krakowską Hutę, w której spotkał się z związkowcami. – Krakowska huta istnieje od 50 lat, od zawsze była ważnym ośrodkiem zatrudnienia oraz rozwoju miasta. Rząd oraz władze lokalne muszą zrobić wszystko by utrzymać w niej produkcję i miejsca pracy. – mówił Leszek Miller w czasie briefingu prasowego pod Urzędem Miasta Krakowa. ArcelorMittal, obecny właściciel historycznej Huty Sędzimira negocjuje z polskim rządem konkretne rozwiązania, które uczynią rodzimy przemysł metalurgiczny bardziej konkurencyjnym. Jeżeli te rozmowy zakończą się fiaskiem w krakowskiej hucie zostanie wygaszony wielki piec, a zakład zajmie się jedynie przetwórstwem stali. – Nie można do tego dopuścić, byłby to kolejny zakład, do którego upadku przyczyniłyby się rząd Platformy Obywatelskiej. Poza tym propozycje Arcelora wydają się logiczne i zasadne dla całej polskiej gospodarki – komentował szef Sojuszu.

Następnie udał się na spotkanie z Prezydentem Miasta Krakowa prof. Jackiem Majchrowskim, na którym prócz spraw bieżącej polityki również poruszono sprawę Mittala i drugiego dużego krakowskiego pracodawcy PhilipMorris. Jedna z największych w Europie fabryk tytoniowych wciąż czeka na implementację dyrektywy tytoniowej, którą państwa UE muszą wprowadzić w maju przyszłego roku. Po tych rozmowach Leszek Miller spotkał się z członkami i sympatykami SLD. Głównymi tematami była przyszłość Sojuszu, wybory prezydenckie oraz nadchodzące wybory parlamentarne. – To najważniejsze wybory dla Polski, podchodzimy do nich z powagą i odpowiedzialnością, a ich sukces zależy od determinacji i zaangażowania zarówno w centrali partii jak i w jej strukturach regionalnych i lokalnych – Przekonywał Miller. Kolejnym punktem jego małopolskiej wizyty spotkanie z przedstawicielami konfederacji Lewiatan, podczas którego omówiono kwestie związane z prawami pracowników i koniecznymi zdaniem lewicy zmianami w Kodeksie Pracy.