Tomasz Miężał: Niewygodna historia czyli 70 lat od zakończenia II Wojny Światowej

dodano 2015-05-08 08:44 w kategorii: Ludzie

70 lat temu 8 maja 1945 roku zakończyła się II wojna światowa. Akt oznaczający bezwarunkową kapitulację w imieniu III Rzeszy podpisał Wilhelm Keitel (w Rosji natomiast dzień zwycięstwa przypada 9 maja).

70 lat to bardzo niewiele. Wciąż żyją ludzie, którzy pamiętają tamte przerażające chwile. Wielu z nich zastanawiało się, jakie będą dalsze losy Europy, w tym Polski. Porażającym symbolem wojennej pożogi była zrujnowana Warszawa. Została ona jednak odbudowana dzięki ofiarności polskich patriotów, ponieważ społeczeństwo które przetrwało, chciało wrócić do w miarę normalnego życia. Wracając jednak do dzisiejszych czasów, z przykrością i z niedowierzaniem patrzę na to, jak historia jest  wykorzystywana i w konsekwencji, fałszowana.

Dzisiaj niemodne jest dbanie o pamięć, która wiąże się bezpośrednio z Rosją. Podczas, gdy to polscy żołnierze razem z czerwonoarmistami zdobywali Berlin. Trzeba też pamiętać o żołnierzach, którzy rozpoczęli szlak bojowy w bitwie pod Lenino. Dzisiaj ta bitwa jest kompletnie przemilczana, bo jest to niewygodne i narusza tzw. Poprawność polityczną. Nadal także w Polsce w sposób godny nie ma zwyczaju obchodzenia tego dnia, a jest to coś, co  powinno być obowiązkiem polityków, którzy sami uważają siebie za patriotów.  Polscy żołnierze walczyli niemal na wszystkich frontach, szczególnie wsławili się w bitwie o Anglię, w kampanii afrykańskiej, we Włoszech i na terenie zachodniej Europy Zalicza się więc ona tym samym w poczet zwycięzców nad faszyzmem. Wiem, że w dzisiejszej rzeczywistości, tak naprawdę ludzi jeżeli mało, to wcale nie obchodzi historia, tylko to co jest dzisiaj. Potrafię to zrozumieć, ale kiedy tak oczywiste  fakty są bezczelnie przeinaczane, to reakcja jest konieczna, a nawet obowiązkowa. Trzeba mieć to na uwadze, zwłaszcza przy poziomie edukacyjnym młodych ludzi. Bo może się okazać, że już niedługo nikt nie będzie pamiętał o wydarzeniach sprzed 70 lat... a to będzie oznaczać totalną kompromitację nie tylko systemu edukacji, ale także klasy politycznej.