SLD o JOW-ach: To próba podziału Polski na PO i PiS

dodano 2015-05-13 14:02 w kategorii: Kraj

SLD jest przeciwny propozycji Bronisława Komorowskiego wprowadzenia jednomandatowych okręgów wyborczych w wyborach do Sejmu. – Pan prezydent chce wysadzić w powietrze system polityczny, który był budowany przez ostatnie 25 lat tylko dlatego, że chce wejść w buty Pawła Kukiza – ocenił rzecznik prasowy SLD Dariusz Joński.

Propozycja Bronisława Komorowskiego obejmuje zmiany w konstytucji, które umożliwią wprowadzenie JOW-ów w wyborach do Sejmu. Taką zmianę we wtorek skierował do Sejmu. Urzędujący prezydent chce też przeprowadzenia referendum ogólnokrajowego m.in. w tej sprawie. – Przed pierwszą turą Komorowski mówił w jednym z telewizyjnych wywiadów, że tylko frustraci chcą zmieniać konstytucję. Okazuje się, że teraz on sam stał się frustratem. Zaproponował zmiany w konstytucji bez żadnych rozmów i debaty – zauważył Dariusz Joński.

Sojusz będzie prowadził kampanię informacyjną ws. jednomandatowych okręgów wyborczych i wykaże, że są one zagrożeniem – zapowiedział Joński. Zwrócił jednocześnie uwagę na to, że ten system umocni dwie partie polityczne, a mniejsze ugrupowania będą bez szans. – Będzie to pęknięcie Polski na pół – na wschodnią, gdzie swoich posłów będzie miał PiS oraz zachodnią – PO. Ten system jest też niesprawiedliwy, bo partia, która ma 20-25 proc. może nie mieć żadnego posła – stwierdził Joński. Zastrzeżenie SLD budzi również fakt, że to rządzący będą wyznaczać okręgi wyborcze – a te mogą być ułożone na korzyść jednej partii.

Wtórował mu poseł Zbyszek Zaborowski, który jako przykład pokazał Wielką Brytanię, gdzie dwie partie polityczne okupują scenę polityczną od ponad 100 lat. Inne, nawet jeśli zdobywają spore poparcie wprowadzają nieznaczną ilość deputowanych do brytyjskiego parlamentu. W Polsce efekty JOW-ów widać w Senacie, gdzie zasiadają głównie senatorowie PO i PiS.

Zaborowski sprzeciwił się także kolejnej propozycji prezydenta – zniesieniu finansowania partii politycznych z budżetu państwa. Poseł zauważył, że jeżeli to zostanie zabrane, to partie polityczne będą uzależnione od wielkiego kapitału, który te będzie finansował. – I będzie finansował tylko te, które działają na rzecz tego kapitału, a nie na rzecz ludzi pracy – powiedział Zaborowski. Przypomniał, że Sejm już dwukrotnie ograniczał finansowanie partii politycznych. SLD dwa lata temu przedstawił również zmianę, która wprowadzała m.in. publikację wydatków partii w internecie.

- Jesteśmy za referendum, ale w innej sprawie. Panie prezydencie, bądź pan mężczyzną i rozpisz referendum w sprawie obniżenia wieku emerytalnego. Taką propozycję poprzemy – zapowiedział Zaborowski.

Oto zapis wideo: TUTAJ >>> VIDEOSEJM