SLD odrabia i ma już 8% poparcia! Tylko trzy partie w Sejmie

dodano 2015-05-15 14:59 w kategorii: Kraj

Gdyby wybory odbywały się w najbliższą niedzielę, najwięcej głosów zdobyłoby PiS - 35 proc. Drugie miejsce zajęłaby PO z poparciem 28 proc. - wynika z sondażu TNS Polska. Do Sejmu wszedłby jeszcze SLD z 8 proc. głosów.

Między kwietniem a majem notowania PiS, które w badaniu występuje razem z Solidarną Polską i Polską Razem, wzrosły o 5 pkt proc., notowania PO spadły o 7 pkt. Sojusz Lewicy Demokratycznej odrabia straty i ma już 8% i pewnie wchodzi do Sejmu.

PSL i KORWiN zdobyłyby - po 4 proc. głosów. Twój Ruch otrzymałby wynik 2 proc. głosów, a Ruch Narodowy - 1 proc. Te partie nie weszłyby do Sejmu.

3 proc. respondentów, chcących wziąć udział w wyborach, zagłosowałoby na inną partię, niż wymienione w badaniu. 15 proc. z nich w ogóle nie wie, na kogo oddałoby swój głos. Według sondażu udział w wyborach deklaruje w sposób zdecydowany 31 proc. respondentów, a 38 proc. - raczej wzięłoby w nich udział. 16 proc. zdecydowanie nie zamierza pójść na wybory, 9 proc. - raczej nie, a 6 proc. jeszcze nie wie, czy na wybory pójdzie.

W kwietniu zdecydowany zamiar głosowania potwierdzało 24 proc. respondentów.

Badanie przeprowadzono w dniach 9-14 maja, na pytania odpowiedziało 963 dorosłych mieszkańców Polski. Preferencje partyjne obliczono na podstawie odpowiedzi 669 osób, deklarujących chęć udziału w wyborach.

źródło: na podstawie PAP