Nowe wątki w aferze podsłuchowej. SLD domaga się wyjaśnień

dodano 2015-05-18 12:06 w kategorii: Kraj

SLD domaga się reakcji na kolejne informacje ujawniane przez media w sprawie tzw. afery podsłuchowej. Sojusz chce m.in., aby odpowiednie wyjaśnienia do nowych wątków sprawy przed sejmową speckomisją złożył szef CBA, prokurator generalny oraz szef ABW.

Chodzi o informacje ujawnione przez tygodnik „Do Rzeczy”, który opublikował zapis nielegalnie nagranej rozmowy pomiędzy szefem CBA Pawłem Wojtunikiem a byłą już wicepremier i minister infrastruktury Elżbietą Bieńkowską, jaka miała odbyć się w restauracji „Sowa i Przyjaciele” w 2014 r. W rozmowie padła m.in. sugestia dotycząca tego, że policja na zlecenie ówczesnego ministra spraw wewnętrznych Bartłomieja Sienkiewicza miała podpalić w trakcie Marszu Niepodległości w 2013 r. budkę przed ambasadą rosyjską.

Zdaniem przewodniczącego SLD Leszka Millera tezy, które pojawiły się w zapisie rozmowy mogą być nieprawdziwe, ale wymagają zbadania. Dlatego – jak poinformował poseł SLD Stanisław Wziątek – jutro członkowie sejmowej komisji ds. służb specjalnych na wyjazdowym posiedzeniu spotkają się m.in. w tej sprawie z szefem ABW. Temat afery podsłuchowej i tego wątku zostanie podjęty w przyszłym tygodniu na posiedzeniu tej samej komisji w środę podczas spotkania z prokuratorem generalnym oraz szefem CBA. – Chodzi o spokojne i rzeczowe wyjaśnienie tek sprawy. Według naszych informacji prokuratura nie posiada zapisków takiej rozmowy. To znaczy, że ktoś ma ten materiał i się nim posługuje. Może być tak, że ta informacja, która pojawiła się w media to kolejny element gry wyborczej – zaznaczył poseł Wziątek.

Leszek Miller zwrócił z kolei jeszcze na jeden wątek, który pojawił się w stenogramie opublikowanym w tygodniku „Do Rzeczy”. Z rozmowy między Elżbietą Bieńkowską a Pawłem Wojtunikiem wynika, że gigantyczne pieniądze przekazywane są z konta spółek skarbu państwa do zaprzyjaźnionych firm doradczych. - Wobec tego, SLD zwróci się do premier Ewy Kopacz, aby jak najszybciej przekazała wszechstronną informację na temat firm doradczych, które wykonują usługi dla spółek skarbu państwa, w tym tych najbardziej istotnych takich jak PZU czy KGGM – zapowiedział szef SLD.