Referendum ws. JOW-ów to zabawa za publiczne pieniądze. Powstanie komitet „Stop dla JOW-ów”

dodano 2015-05-21 14:56 w kategorii: Kraj

SLD uruchamia komitet referendalny „Stop dla JOW-ów”, który ma wyjaśniać Polakom, jakie zagrożenie niesie za sobą wprowadzenie jednomandatowych okręgów wyborczych. To reakcja na decyzję senatorów, którzy w czwartek zdecydowali, że 6 września odbędzie się referendum, którego pomysłodawcą jest urzędujący prezydent. Obywatele mają odpowiedzieć na trzy pytania: o jednomandatowe okręgi wyborcze, finansowanie partii politycznych z budżetu państwa oraz wykładnię podatkową.

Zdaniem rzecznika prasowego SLD Dariusza Jońskiego zaproponowane pytania referendalne są bez sensu i „niepotrzebnie zostanie wydanych prawie 100 mln zł” na przeprowadzenie głosowania. - Jest to desperacka próba ratowania prezydentury Bronisława Komorowskiego, właśnie za publiczne pieniądze – stwierdził poseł SLD. Joński na konferencji prasowej przekonywał, że nie trzeba pytać podatników, czy chcą interpretacji przepisów na swoją korzyść, bo wszyscy tego chcą. A zamiast pytać o zakaz finansowania partii z budżetu -  zdaniem posła Sojuszu - można zapytać obywateli o „korupcję polityczną”. Bo tym właśnie jego zdaniem skończyłoby się zniesienie finansowania partii politycznych z budżetu państwa. Według Dariusza Jońskiego partie byłyby finansowane przez „oligarchów, mafiosów i przedsiębiorców”.

Z kolei jednomandatowe okręgi wyborcze doprowadzą do tego, że na naszej scenie politycznej będą tylko dwa ugrupowania polityczne: PO i PiS.  – Sprowadza się to do pęknięcia Polski na pół, do tego żeby były tylko dwie formacje. Na wschód od Wisły byłby PIS, na zachód Platforma – skomentował Joński. Rzecznik poinformował, że w piątek ruszy komitet referendalny „Stop dla JOW-ów”. Będzie on przedstawiał Polakom skutki ewentualnego wprowadzenia JOW-ów w wyborach do Sejmu.