SLD do PO: Przyśpieszcie prace nad in vitro!

dodano 2015-05-27 12:49 w kategorii: Kraj

Posłowie SLD – Marek Balt i Dariusz Joński - zaapelowali do premier Ewy Kopacz i polityków Platformy o jak najszybsze uchwalenie ustawy regulującej procedurę in vitro. – Istnieje duże prawdopodobieństwo, że nowy prezydent tej ustawy może nie podpisać – zauważyli parlamentarzyści.

Choć prace legislacyjne nad rządowym projektem dot. in vitro trwają w Sejmie, to te niebezpiecznie się przedłużają. We wtorek posłowie z komisji zdrowia ponownie odesłali projekt do podkomisji celem rozpatrzenia kolejnych poprawek. – Chcemy zaapelować do pani premier i PO o jak najszybsze, jeszcze w czerwcu przegłosowanie tej ustawy tak, aby jeszcze w lipcu prezydent Bronisław Komorowski ją mógł podpisać  - powiedział Dariusz Joński na konferencji prasowej zorganizowanej przed siedzibą Platformy. Jeśli tak się nie stanie, to – według SLD – w najbliższych latach jej uchwalenie może być jeszcze bardziej trudne, bo nowy prezydent Andrzej Duda może jej nie podpisać. – Niepokoimy się o ten projekt, bo kiedy rozmawiamy nawet z politykami Platformy to wśród nich narasta przekonanie, że ustawa o in vitro w tej kadencji już nie przejdzie, bo siła konserwatystów w PO rośnie – zauważył rzecznik prasowy Sojuszu.
\
Wtórował mu poseł Marek Balt. – Obawiamy się, że po przegranych wyborach prezydenckich przez PO i możliwą przegraną Platformy w wyborach parlamentarnych proces cywilizowana in vitro zostanie zahamowany. A Polacy oczekują ustawy, która uregulują tę metodę – stwierdził poseł SLD. Zdaniem Balta, w sytuacji przegranej przez PO wyborów prezydenckich, premier Ewa Kopacz może poświęcić ustawę o in vitro i jej nie przyjmować dla zachowania spójności w partii.