SLD przypomina o swoim Pakiecie Socjalnym

dodano 2015-05-27 14:32 w kategorii: Kraj

SLD rozpoczyna akcję informacyjną „Pakiet Socjalny SLD”. W jej ramach posłowie SLD przypomną wyborcom o inicjatywach Sojuszu dot. kwestii socjalnych, które zostały złożone w Sejmie w mijającej kadencji, a także wskażą na nowe problemy, które wymagają rozwiązania.

Posłanka Anna Bańkowska na konferencji prasowej, na której poinformowała o rozpoczęciu akcji, zauważyła,  że wiele rozwiązań, które przedstawił Sojusz w Sejmie niestety utknęło w pracach na poziomie komisji sejmowych. Dla wielu z nich nie było woli politycznej ze strony koalicji rządzącej PO-PSL, by je poprzeć.

Tu wskazała m.in. na projekt dot. podwyższenia minimalnego wynagrodzenia do 50 proc. przeciętnej płacy w Polsce. SLD chce także, by te minimalne wynagrodzenie było liczone w wymiarze godzinowym, a nie jak teraz miesięcznie. Lewica zaproponowała w swoim projekcie by było to 11 zł za godzinę. Poseł Tadeusz Tomaszewski dodał, że w lasce marszałkowskiej leżą także projekty ustaw lewicy, które ograniczają umowy zlecenia do 24 miesięcy, a także wprowadzają nowe instrumenty rynku pracy, np. refundacja składek na ubezpieczenie społeczne dla przyjętego pierwszego, drugiego i trzeciego pracownika. Sojusz popiera też postulat środowiska opiekunów osób niepełnosprawnych w podniesieniu ich świadczeń – w tym celu KP SLD proponował zrównanie zasiłku pielęgnacyjnego (nie jest podnoszony od 2006 r.) ze świadczeniem pielęgnacyjnym.

Anna Bańkowska jako „cyniczne” nazwała wykorzystanie niedawno w kampanii prezydenckiej propozycji, zgłoszonej przez Sojusz już 6 lat temu wspólnie z OPZZ, a w tym roku powtórzonej dotyczącej możliwości przejścia na emeryturę po przepracowaniu określonego stażu pracy (wg projektu Sojuszu – 40 lat mężczyźni, 35 lat kobiety). Taki projekt obiecywał prezydent Bronisław Komorowski, ale po przegranych wyborach się z niego wycofał.

Jako sukces SLD – posłanka Bańkowska – wskazała na ustawę modyfikującą wymiar świadczeń emerytalno-rentowych, dzięki której m.in. młodzi pracownicy będą mieli zapewniony lepszy kapitał początkowy. Ta ustawa weszła w życie 1 maja br.