Pismo z protestem do Jana Dworaka z KRRiT

dodano 2015-06-01 16:45 w kategorii: Ludzie

Szanowny Panie Przewodniczący,

Zwracam się do Pana z apelem o interwencję i wyjaśnienie sytuacji dotyczącej notorycznego pomijania polityków Sojuszu Lewicy Demokratycznej w porannym programie „Gość Poranka" na antenie TVP Info, nadawanym od poniedziałku do piątku o godz. 7.45 i w wieczornym programie publicystycznym „Tomasz Lis na żywo” nadawanym w TVP2 w każdy poniedziałek o godz. 21.50.

Naszym zdaniem niepokojące jest zjawisko, w którym do ważnych rozmów na antenie telewizji publicznej zapraszani są przedstawiciele praktycznie wszystkich opcji politycznych z pominięciem SLD.

Jak wynika z naszej analizy „Gościa Poranka” pod względem intensywności udziału w programie poszczególnych partii politycznych, w okresie od 1 stycznia do dzisiaj- 29 maja br. przedstawiciele Sojuszu tylko cztery razy zostali zaproszeni do rozmowy. Byt to

Przewodniczący SLD Leszek Miller w dn. 14 stycznia i 6 marca br. oraz Sekretarz Generalny SLD Krzysztof Gawkowski w dn. 16 luty i 13 marca br.. W kwietniu i w maju br. nie został zaproszony żaden przedstawiciel SLD. Dla porównania tylko w maju br. politycy rządzącej koalicji PO-PSL brali udział w porannym wywiadzie 9 razy (7 razy Platforma Obywatelska i 2 razy Polskie Stronnictwo Ludowe), a przedstawiciele Zjednoczonej Prawicy 5 razy (3 razy Prawa i Sprawiedliwości i po 1 razie Solidarna Polska i Polska Razem). W tym samym analizowanym okresie od 1 stycznia br. do programu publicystycznego „Tomasz Lis na żywo".

przedstawiciel Sojuszu został zaproszony tylko dwa razy. Była to wiceprzewodnicząca SLD Joanna Senyszyn w dn. 26 stycznia i 4 maja br.

Powyższe dane pod dużym znakiem zapytania stawiają prawidłowość realizacji misji przez telewizję publiczną, a przede wszystkim zachowania przez nią równowagi politycznej.

Rozumiem jednocześnie niezależność dziennikarzy przy tworzeniu i kształtowaniu programów „Gość Poranka" i „Tomasz Lis na żywo". Przypominam jednak, ze zgodnie z zapisami ustawy o radiofonii telewizji z 29 grudnia 1992 roku Telewizja Polska powinna zapewniać wszechstronną informację o wydarzeniach politycznych, sprzyjać swobodnemu kształtowaniu się poglądów obywateli i formowaniu opinii publicznej oraz umożliwiać obywatelom i ich organizacjom uczestniczenie w życiu publicznym poprzez prezentowanie zróżnicowanych poglądów i stanowisk. Z przykrością muszę stwierdzić, że ta zasada w przypadku obu programów emitowanych przez telewizję publiczną jest pomijana.

Panie Przewodniczący,

Mimo wielokrotnych interwencji i próśb wysyłanych do Prezesa TVP S.A Juliusza Brauna min. 7 kwietnia 2014 roku ws. porannych programów w TVP Info i 17 marca br. ws. programu publicystycznego „Tomasz Lis na żywo" nie uzyskaliśmy żadnej odpowiedzi, a dobór gości do programów emitowanych w publicznej telewizji nie uległ zmianie. W związku z przedstawionymi powyżej argumentami liczę na Pana interwencję w tej sprawie oraz jeszcze raz wnoszę o wyjaśnienie sprawy. Będę wdzięczny za przedstawienie stanowiska WP w tej sprawie oraz podjętych kroków celem zmiany zaistniałej sytuacji.

Dariusz Joński
Rzecznik Prasowy SLD