Olejniczak: Trzeba wyciągnąć konsekwencje wobec PSL za sytuację w rolnictwie i Elewarze

dodano 2015-06-08 15:36 w kategorii: Kraj

Premier Ewa Kopacz powinna wyciągnąć konsekwencje wobec koalicyjnego PSL, które odpowiada za rolnictwo od 8 lat, a minister rolnictwa podać się do dymisji  – ocenia poseł SLD Cezary Olejniczak z sejmowej komisji rolnictwa i rozwoju komentując wykryte przez NIK nieprawidłowości w Elewarze.

Najwyższa Izba Kontroli w swoim najnowszym raporcie negatywnie oceniła sprawowanie nadzoru Elewarru przez Agencję Rynku Rolnego. W dokumencie czytamy, że spółka przestała pełnić kluczową rolę w stabilizacji rynku zbóż oraz w przechowywaniu zapasów interwencyjnych Unii Europejskiej. Zarzucono też przerost zatrudnienia oraz wypłacanie zbyt wysokich wynagrodzeń.

Zdaniem posła SLD Cezarego Olejniczaka już jest najwyższy czas, aby premier Ewa Kopacz przyjrzała się działaniom koalicyjnego PSL w kwestii rolnictwa. Bo – jak zauważa – obietnice złożone przez samą szefową rządu podczas sejmowego expose w tej dziedzinie nie zostały do dziś zrealizowane. Tu Olejniczak wymienia m.in. brak ustawy wprowadzającej fundusz stabilizacji dochodów czy brak regulacji prawnych zabezpieczających wykup polskiej ziemi przez obcokrajowców. Poseł SLD zauważył też, że minister rolnictwa nie przeciwdziała temu, by producenci mleka nie musieli płacić wysokich kar za przekroczenie kwot mlecznych.

Apelujemy do premier Ewy Kopacz, aby wyciągnęła konsekwencje wobec PSL, który odpowiada za rolnictwo w Polsce od 8 lat – powiedział Cezary Olejniczak. Jego zdaniem Marek Sawicki podobnie jak trzy lata temu powinien zachować się honorowo i podać się do dymisji.