Parada Równości 2015 z udziałem SLD. "My też jesteśmy rodziną"

dodano 2015-06-13 21:26 w kategorii: Kraj

Uczestnicy parady, którzy przeszli ulicami miasta pod hasłem "Równe prawa - wspólna sprawa", upominali się o prawa mniejszości - m.in. seksualnych, etnicznych i osób z niepełnosprawnościami. Nie zabrakło specjalnej platformy na której pojawili się politycy SLD.

Hasło parady streszcza 12 postulatów jej uczestników, które dotyczą m.in. mniejszości etnicznych, religijnych, narodowych, osób LGBT, osób z niepełnosprawnością, ale także otwierania przestrzeni miejskich, lepszej edukacji seksualnej czy też poszanowania praw zwierząt.

Uczestnicy Parady nieśli transparenty z napisami: "My też jesteśmy rodziną", "Małżeństwa dla wszystkich z prawem do adopcji", "Tak dla ustawy o uzgodnieniu płci", "Każdy ma prawo być sobą". Sojusz Lewicy Demokratycznej wystawił swoją specjalną platformę na której można było zobaczyć m.in. wiceprzewodniczącą partii Paulinę Piechnę-Więckiewicz oraz członkinię Zarządu Krajowego Sojuszu Katarzynę Piekarską. Na "sojuszowej" platformie pojawili się też politycy z innych ugrupowań wspierający Paradę Równości. Paradę wspierał Komitet Honorowy, w którego skład wchodzą politycy, dziennikarze, artyści. Wśród nich nie zabrakło Przewodniczącego SLD, Leszka Millera.

źrodło: na podstawie PAP
foto: Dara de Narmont - Facebook.com