Zaborowski ocenia program "Śląsk 2.0": To testament polityczny Platformy Obywatelskiej

dodano 2015-07-06 09:29 w kategorii: Wojewódzkie

Z inicjatywy Małopolskiej Rady Wojewódzkiej SLD, Posła na Sejm RP Zbyszka Zaborowskiego i Rady Miejskiej SLD w Katowicach odbyła się specjalna konferencja prasowa na moście łączącym Śląsk z Małopolską na temat programu "Śląsk 2.0" przedstawionego przez Panią premier Ewę Kopacz.

Nasze regiony maja wspólne problemy gospodarcze i społeczne, których rozwiązanie wymaga dobrej współpracy. Zauważył to nawet Rząd który ogłosił program dla Śląska i Zachodniej Małopolski- Śląsk 2.0.
Program ten jest zbudowany jednak na zasadzie kopiuj- wklej w oparciu o przyjęte wcześniej kontrakty regionalne, program budowy dróg i autostrad, działania osłonowe i aktywizacyjne realizowane przez powiatowe i wojewódzkie urzędy pracy, a także rozwój katowickiej rozproszonej ,specjalnej strefy ekonomicznej. Nie przedstawiono nowych propozycji rozwiązania problemów górnictwa. Górnictwa węgla kamiennego nie można uzdrowić bez powiązania kapitałowego z energetyką. Rząd przyznaje natomiast, że Unia Europejska nie zgadza się na pomoc publiczną dla tego sektora - mówi Zbyszek Zaborowski.

W programie budowy dróg i autostrad przesunięto kilka projektów z listy rezerwowej na podstawową to dobra decyzja, ale przypominamy, że budowa autostrady A1, dróg ekspresowych S1 i S69 miała być zakończona przed Euro 2012. Po tych przesunięciach lista projektów podstawowych obejmuje nadal jedynie 24 projekty z 77 wymienionych w zestawieniu - dodaje poseł SLD.

W dokumencie po raz pierwszy rozważa się wsparcie dla przemysłu energochłonnego, a więc hutnictwa, górnictwa i przemysłu chemicznego. Zapomniano o przemyśle cementowym, szklarskim i papierniczym.
Polska jest jednym z 5 krajów UE obok takich przemysłowych jak: Malta, Cypr, Łotwa i Portugalia, które nie stosują do tej pory stawki akcyzy na energie elektryczną dla przemysłu energochłonnego.

W ten sposób obniżając konkurencyjność polskiego hutnictwa, górnictwa , ciężkiej chemii i innych przemysłów energochłonnych. Decyzje w sprawie akcyzy powinny być podjęte najpóźniej na początku kryzysu w górnictwie i hutnictwie. Teraz nie można nadal dyskutować – trzeba te decyzje podjąć! Cały program dla Śląska jest kolejną obietnicą wyborczą przedstawioną niespełna 4 miesiące przed wyborami parlamentarnymi, po 8 latach rządów PO i PSL i po kilku latach trwającego kryzysu przemysłu ciężkiego w naszych regionach. Program nie zawiera projektów ustaw i rozporządzeń wykonawczych. To wygląda na testament polityczny Platformy Obywatelskiej - podsumował Zaborowski.

źródło foto: Fanpage Profesora Adama Gierka - facebook.com