SLD: PO chroni interesy bankowców

dodano 2015-07-09 15:13 w kategorii: Kraj

SLD zarzuca PO, że chroni interesy banków zamiast ich klientów. Platforma trzyma pod parasolem warszawskie City, a innym grupom podwyższa podatki – zauważają politycy Sojuszu.

Przyczyną do stawiania takich zarzutów są ostatnie działania Platformy. W czwartek Sejm miał kończyć prace nad trzema projektami ustaw – w tym SLD – likwidującymi bankowy tytuł egzekucyjny. Tak bowiem nakazał w kwietniu br. Trybunał Konstytucyjny uznając go za niezgodnego z ustawą zasadniczą. Zmian jednak na razie nie będzie, bo nagle wycofano z porządku obrad punkt dotyczący tego projektu. – Nie rozumiem heroicznej walki o utrzymanie tego mechanizmu. Trybunał Konstytucyjny nakazał jego zniesienie do końca lipca 2016 r. Zróbmy to jak najszybciej – w naszym projekcie chcemy, aby ustawa weszła w życie już 14 dni po jego uchwaleniu – przypomniał poseł SLD Ryszard Zbrzyzny. Jego zdaniem PO chroniąc jednak interesy banków, chce, aby bankowcy mieli jeszcze więcej czasu na intensywne ściąganie należności za pomocą bankowego tytułu egzekucyjnego.

Wiceprzewodniczący SLD Dariusz Joński zauważył, że to nie pierwsze takie działanie PO, gdzie chronione są interesy bankowców.  Przypomniał, że trzy lata temu SLD zgłaszał w Sejmie propozycję wprowadzenia podatku od transakcji finansowych, co z przychylnością spotykało się u ówczesnego ministra finansów Jacka Rostowskiego. Jednak, gdy doszło do zmian na stanowisku szefa resortu finansów plany takie w PO zarzucono.

Także ostatnia zgłoszona w środę przez PO ustawa dot. pomocy frankowiczom – zdaniem Jońskiego – chroni interesy bankowców. W projekcie tym zapisano bowiem, że te banki, które włączą się w pomoc frankowiczom będą zwolnione z podatku obrotowego. – A więc to nie banki pomogą kredytobiorcom, ale budżet państwa – zauważył wiceprzewodniczący Sojuszu.