SLD za wprowadzeniem „premii obywatelskiej”

dodano 2015-07-11 00:13 w kategorii: Kraj

SLD proponuje wprowadzenie „premii obywatelskiej”, którą co roku – w zależności od wypracowanego wzrostu gospodarczego - otrzymywałby każdy Polak. Sojusz postuluje również nałożenie na banki podatku od spekulacji finansowych, który przyniósłby dodatkowe dochody w budżecie państwa.

- Uważamy, że jedna trzecia rocznego przychodu PKB powinna być przeznaczona na wypłatę dla obywateli Polski, którzy ten dochód tworzą – powiedział na konferencji prasowej w Sejmie przewodniczący SLD Leszek Miller prezentując propozycję „premii obywatelskiej”. Jak wyliczał na podstawie planowanego wskaźnika wzrostu gospodarczego w tym roku – 3,4 proc. – 18 mld zł mogłoby być podzielone pomiędzy wszystkich Polaków, niezależnie od wieku. To dawałoby ok. 500 zł rocznie na osobę. Najwięcej skorzystałyby na tym rodziny wielodzietne: 4 – osobowa rodzina dostałaby od państwa premię roczną w wysokości 2 tys. zł.

Koszty dla budżetu państwa, które w ten sposób powstałyby – zdaniem polityków Sojuszu – można byłoby zrekompensować m.in. poprzez wprowadzenie podatku od spekulacji finansowych. Według danych Narodowego Banku Polskiego dziennie spekulacje finansowe sięgają prawie 12 mld zł, rocznie – to suma 2,4 bln zł. Leszek Miller wskazywał, że jeśli tylko wprowadzimy 0,5 proc. podatku to w skali roku przychód do budżetu państwa osiągnie 12 mld zł. – W 11 krajach w przyszłym roku zostanie wprowadzony taki podatek, w tym w Niemczech i Francji. W Polsce niestety nie toczą się prace na ten temat – wskazywał przewodniczący SLD.

Obecny na konferencji prasowej były wiceminister finansów prof. Andrzej Sopoćko dodał, że w mechanizmie, które proponuje Sojusz, wykorzystywany byłby również efekt tzw. „luzowania ilościowego”. A ten – jak wskazuje ekspert – powinien być skierowany przede wszystkim na sfinansowanie wzrostu budownictwa mieszkaniowego. Prof. Sopoćko zauważył, że tylko przeznaczenie 5 mld zł na program budownictwa mieszkaniowego da wzrost PKB na poziomie 10 mld, a dzięki temu wpływy do budżetu państwa zwiększą się o ok. 3,5 mld zł.

- Mechanizmy, które proponujemy pomogą realizować politykę NBP w zakresie inflacji,  wzrośnie dynamika PKB, a najważniejsze - ludzie otrzymają dodatkowe pieniądze – zauważył prof. Sopoćko. Potwierdzał to ekspert SLD dr Wojciech Szewko. – Wprowadzenie podatku od spekulacji finansowych pozwoli na ograniczenie spekulacji na rynku walutowym – dodał dr Szewko.

Oto założenia projektu SLD w formacie PDF >>> POBIERZ TUTAJ