Ciechocinek: Tylko SLD zachował twarz w sprawie reformy emerytalnej!

dodano 2015-07-11 12:46 w kategorii: Kraj

Wprowadzając trzy lata temu reformę emerytalną i wydłużenie czasu pracy, rząd Platformy Obywatelskiej zapowiadał, że dzięki temu rozwiązaniu Polacy będę otrzymywali emerytury wyższe nawet o 70%. Na razie jednak na zmianach zarabia państwo. Za to bezrobocie wśród osób najstarszych rośnie - mówili dziś w Ciechocinku politycy SLD, którzy z wczasowiczami spotkali się w ramach akcji „Masz dość! Chodź z nami”.

Wicemarszałek Sejmu Jerzy Wenderlich przypominał dziś, że na koniec ubiegłego roku w urzędach pracy zarejestrowanych było prawie 84 000 bezrobotnych w wieku 60 lat i starszych, a w ciągu ostatnich 12 miesięcy przybyło ich aż o 15%. To najgorszy wynik od 15 lat, czyli od samego początku, gdy zaczęto gromadzić dane tego typu - grzmiał polityk SLD.

Z kolei Dariusz Joński, koordynator akcji „Masz dość! Chodź z nami” zwrócił uwagę, że to, co mówi jego kolega jest efektem podwyższenia wieku emerytalnego właśnie. Przesunięcie wieku emerytalnego opłaca się głównie rządowi , czego nie kryje nawet Ministerstwo Finansów. Reforma, poprzez zwiększenie liczby pracujących i PKB, prowadzących do wzrostu wpływów z dochodów podatkowych i składek, a także poprzez zmniejszenie wydatków Funduszu Ubezpieczeń Społecznych w najbliższych kilkudziesięciu latach, przyczyni się do wzmocnienia stabilności finansów  publicznych w Polsce - można przeczytać w jednym z raportów resortu - mówi Joński.

Sojusz zwraca uwagę na to, że państwowy ubezpieczyciel na wydłużeniu zyskuje na dwa sposoby. Więcej osób zostaje na rynku pracy i płaci składki, więc rosną automatycznie dochody. Jednocześnie ponieważ obywatele później trafiają na emeryturę i pobierają ją krócej, wydatki rosną wolniej. Rzecznik prasowy partii mówi jasno: Dzięki temu zmniejszy się deficyt FUS i niższa będzie dotacja budżetowa do tej instytucji. Wszystko jako brzmi, tle że tracą na tym osoby mające około 60 lat oraz emeryci, który w portfelach nic nie przybywa - mówi Joński.

Warto przypomnieć, że gdy w maju 2012 roku trwała sejmowa debata dotycząca reformy emerytalnej tylko Sojusz Lewicy Demokratycznej był przeciwny takiej formie ustawy. Wszyscy posłowie SLD głosowali przeciwko tej ustawie.