Zjednoczna Lewica dotarła do Kielc

dodano 2015-07-21 07:46 w kategorii: Wojewódzkie

W weekend Rada Krajowa Sojusz Lewicy Demokratycznej podjęła decyzję o utworzeniu koalicyjnego komitetu wyborczego pod roboczą nazwą Zjednoczona Lewica. Do porozumienia przystąpiły jeszcze trzy partie: Twój Ruch, Zieloni oraz Unia Pracy. Inicjatywę promował w poniedziałek w Kielcach szef SLD Leszek Miller.

Podczas konferencji prasowej na Placu Artystów szef SLD Leszek Miller poinformował, iż tworzące koalicję ugrupowania będą pracować nad stworzeniem wspólnej listy w wyborach do Sejmu.

- Zgromadzimy najważniejsze osoby symbolizujące lewicę, także ludzi młodych, którzy dopiero zapiszą się w historii naszego kraju. Ta lista będzie skutecznie konkurowała z propozycjami innych partii. Tworzymy koalicyjny komitet, by być bardziej skuteczni, by żaden głos się nie zmarnował, by ludzie lewicy nie mieli dylematu, którą z list lewicowych wybrać - mówił Leszek Miller.

Andrzej Szejna, przewodniczący SLD w Świętokrzyskiem, przekonywał, że dzięki współpracy wielu formacji lewica będzie silniejsza.

- Zjednoczeni przeciwstawimy się zjednoczonej prawicy oraz Platformie Obywatelskiej, która jest partią niewiarygodną i absolutnie nieskuteczną - stwierdził Andrzej Szejna. Dodał, że wznocnienie lewicy ma szczególne znaczenie dla województwa świętokrzyskiego. - Rządy PO-PSL, a wcześniej PiS doprowadziły do ujemnego wzrostu gospodarczego. Jesteśmy alternatywą dla ludzi młodych, by nie musieli stąd uciekać, i dla starszych, którzy mają problemy z opieką zdrowotną - przekonywał Andrzej Szejna.

Do Leszka Millera skierowano pytanie, czy szef Sojuszu w regionie stanie na czele listy Zjednoczonej Lewicy w Świętokrzyskiem. - Przewodniczący Szejna ma bardzo wielkie szanse - odparł były premier.

Program koalicyjnego komitetu wyborczego zawiera takie hasła jak sprawiedliwość społęczna, państwo przyjazne obywatelom oraz dobrze rządzone bez przerostów biurokratycznych.

- Najważniejsza jest atrakcyjna oferta programowa. W najbliższych dniach doprecyzujemy nasze punkty programowe, by je przetłumaczyć na język atrakcyjny i zro-zumiały dla obywateli - powiedział Leszek Miller.

Po konferencji prasowej szef SLD spacerował z działaczami partii po „Sienkiewce“. Politycy rozdawali gazetki.

źródło: Echo Dnia
Autro: Paweł Więcek