SLD chwali decyzję prezydenta ws. in vitro: Na ten podpis czekaliśmy

dodano 2015-07-22 10:56 w kategorii: Informacje

SLD chwali decyzję prezydenta ws. in vitro: Na ten podpis czekaliśmy Politycy SLD zadowoleni z decyzji prezydenta Bronisława Komorowskiego, który w środę podpisał ustawę regulującą zapłodnienie in vitro. – Bez konsekwencji i determinacji lewicy tej ustawy by dziś nie było – przypomina Sojusz.

Jak zauważył podczas briefingu prasowego w Sejmie wiceprzewodniczący SLD Dariusz Joński, Polska jest ostatnim krajem w Unii Europejskiej, który przyjmuje takie regulacje. – Biorąc pod uwagę to, że co trzecia para ma problem niepłodności to pokazuje jak ważna jest ta ustawa i jak wiele rodzin na nią czeka. Nawet jeżeli w przyszłej kadencji będzie rządziła prawica to mamy nadzieję, że tej ustawy nie zmieni – powiedział Joński. Przypominał, że to właśnie lewica jako pierwsza występowała z projektami ustaw dot. regulacji in vitro począwszy od 2005 r., kiedy jeszcze ministrem zdrowia był Marek Balicki.

Wiceprzewodniczący SLD Marek Balt zwracał uwagę, że pierwszy program zdrowotny dot. in vitro wprowadziła rządzona przez lewicowego prezydenta Krzysztofa Matyjaszczyka Częstochowa. I to na rozwiązaniach wprowadzonych w tym mieście wzorował się rząd PO.

Politycy Sojuszu jako niepotrzebne ocenili skierowanie jednego z artykułów ustawy do zbadania przez Trybunał Konstytucyjny. Poseł Piotr Chmielowski, który uczestniczył w pracach nad ustawą zauważył, że ta kwestia na posiedzeniach podkomisji i komisji zdrowia była omawiana kilkakrotnie i żadne z ekspertów nie wykazał niezgodności z ustawą zasadnicza. – Musimy teraz poczekać na wyrok Trybunału Konstytucyjnego. W mojej ocenie będzie jednoznaczny, że ustawa jest konstytucyjna – powiedział Chmielowski.