Sojusz za wyższymi karami dla pracodawców za zatrudnianie „na czarno”

dodano 2015-07-31 06:32 w kategorii: Kraj

KP SLD złożył do laski marszałkowskiej projekt ustawy wprowadzający wyższe kary za zatrudnienie „na czarno”. W ocenie Sojuszu dzięki zaproponowanym przepisom z „szarej strefy” może wyjść nawet kilka tysięcy pracowników.

Zmiany, które proponują posłowie Sojuszu dotyczą nowelizacji Kodeksu karnego, Kodeksu pracy oraz ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych. Autor projektu, poseł Marek Balt zaproponował, aby przedsiębiorcom, którzy zatrudniają pracowników „na czarno” groziło nawet do 3 lat pozbawienia wolności. Proponuje też podniesienie kary dla tych pracodawców, którzy nie zapewniają swoim pracownikom odpowiednich warunków BHP i szkoleń z tego zakresu – do 2 lat więzienia.

W projekcie Sojuszu wprowadzono również zasadę, że umowa o pracę musi być podpisana przez obie strony najpóźniej dzień przed podjęciem pracy przez pracownika. - W naszej ocenie ten projekt nie niesie żadnych negatywnych skutków dla budżetu państwa, a dzięki niemu z szarej strefy wyjdzie kilka tysięcy pracowników, bo przedsiębiorcy nie będą chcieli być przestępcami. Niepłacenie składek na ubezpieczenie zdrowotne czy na ZUS to jest – naszym zdaniem – okradanie całego społeczeństwa – powiedział wiceprzewodniczący SLD Marek Balt.

Z kolei wiceprzewodniczący SLD Dariusz Joński zauważył, że obecnie zatrudnianie „na czarno” jest jedynie z korzyścią dla pracodawcy, który nie musi w takiej sytuacji płacić składek za pracownika. Jego zdaniem obecnie kary za to są zbyt łagodne, dlatego wielu przedsiębiorców łamie Kodeks pracy. – Chodzi nam o to, żeby ta kara była tak dotkliwa, żeby nie opłacało się nikomu zatrudniać na czarno – powiedział Joński.
Posłowie Sojuszu mają nadzieję, że projekt uda się przegłosować w Sejmie, ponad podziałami politycznymi, jeszcze w tej kadencji.