Katarzyna Kądziela: Bukiecik pani premier

dodano 2015-09-04 12:40 w kategorii: Ludzie

Ewa Kopacz poinformowała swoją partię i nas wszystkich, że właśnie ułożyła listy kandydatów w jesiennych wyborach parlamentarnych. A na nich nazwiska jak kwiaty w bukiecie. Pani premier chyba nie wie, że nie wszystkie kwiaty warto wstawiać do jednego wazonu. Ale w końcu to jej bukiet. A są w nim:

Grzegorz Napieralski, kwiatek „Wierzący" - Prawie każde zdanie zaczyna od „wierzę głęboko". Wierzył nawet, że jest dojrzałym politykiem. Wierzył, że ma poglądy. Wierzył, że są one lewicowe. Wierzył, że potrafi być liderem formacji politycznej i podoła zadaniu kierowania partią. Wierzył, że będą mówić o nim „polski Zapatero". Wierzył, że uda mu się zaszkodzić własnej partii, którą kiedyś kierował. Wierzył, że umie stworzyć partię konkurencyjną. Wierząc w to głęboko - prawił z powagą, że „Ewidentnie widać, że zgnilizna w najwyższych władzach PO rozszerza się". Zawodu żadnego nie miał czasu się wyuczyć. Teraz głęboko wierzy, że przewodnicząca PO zapewni mu senacką synekurę na kolejne 4 lata oraz, że uda mu się przekonać nie tylko posła Niesiołowskiego, że nie jest załganym hipokrytą i obłudnikiem.

Kwiatki „Dobrze urodzeni". Noszą nazwiska swoich ojców. Własnych dokonań nie posiadają. Szczęśliwie dla siebie urodzili się jako synowie Tadeusza Mazowieckiego i Włodzimierza Cimoszewicza, bo córki nosiłyby zapewne nazwiska mężów i wszystkie kompetencje do startu w wyborach parlamentarnych i bycia posłem III RP diabli by wzięli.

Ludwik Dorn, z lekka przywiędły kwiatek - „Pisowiec na wygnaniu". Bicz na wykształciuchów i lekarzy. Bliźniak porzucony przez dwóch takich co ukradli księżyc. Bajkopisarz i poeta. O sobie mawia „poseł niezrzeszony to jest kwiat jednej nocy albo jednej kadencji, z tym że ja mam takie doświadczenie, że zakwitam po raz drugi". Pokonawszy z sukcesem drzwi, w których Rejtanem leżał poseł Niesiołowski Ludwik Dorn zakwitł w bukiecie Ewy Kopacz, o której powiedział kiedyś, że to „chodząca nicość". Wonny „Pisowiec na wygnaniu" czasami nie pozwalał dziennikarzom „niuchać wokół siebie", bo brzydko pachniał wypitą podczas sejmowych obrad wódą. Zakwitnie jesienią w ławach PO?

Michał Kamiński, kwiatek „Przydatny w każdych okolicznościach". Śliski i giętki jak wąż, którego (wyglądem) zupełnie nie przypomina. Piewca dokonań Pinocheta, braci Kaczyńskich, Donalda Tuska i Ewy Kopacz. Autor sukcesów wyborczych każdego, kto dobrze zapłaci. Nie jest cudotwórcą, nie udało się mu wygrać prezydentury Polski dla Jarosława Kaczyńskiego, Ale czyż można go za to winić? Dobrze wyczuwa skąd wiatr wieje. Uzdolniony autor - widmo najzabawniejszych tekstów Donalda Tuska i Ewy Kopacz. Napisać zabawny tekst, którego nie położy Ewa Kopacz, to prawdziwy sukces. Jeśli ktoś podważa wiarygodność aktualnego mocodawcy, odpowiada - Jeśli to nie jest sukces, to ja jestem chudą dziewczynką. Strachliwy, ale uparty. Przywitany kiedyś w PO - „Nie martw się, chłopie, tutaj każdy skądś przyszedł". Uwierzył i ściągnął na listy wszystkie upadłe wielkości.

Roman Giertych - kwiat jednej kadencji, „Wielki edukator". Najgorszy minister edukacji w dziejach III RP. Oszołom, homofob i ksenofob. Wychowany w duchu kreacjonizmu, wierzy przede wszystkim w mądrość pana boga i dlatego z przekonaniem dbał by polskie dzieci nie dowiadywały się rzeczy zbędnych - „Co do homoseksualizmu, to nie sądzę by rodzice chcieli, żeby na lekcja biologii uczono ich dzieci, że z pary dwóch samców mogą rodzić się dwa zwierzątka". Dysponuje kolosalną wiedzą. Próbkę zademonstrował w „Kropce nad I": Monika Olejnik: - Jak nazywali się bohaterowie Naszej szkapy?
Roman Giertych: - Pani redaktor chce mnie przepytać odnośnie Sienkiewicza?
Monika Olejnik: - Nasza szkapa? Sienkiewicz? Pan minister się pomylił, to Konopnicka.
Roman Giertych: - Ale tego nie ma w kanonie lektur.

Jako minister edukacji bronił dzieci przed zakazaną wiedzą „Żadna szkoła nie ma prawa zmuszać dziecka wbrew woli jego rodziców do przeczytania np. „Doliny Issy" Miłosza, która jest pełna opisów erotycznych. Jeżeli natomiast nauczyciel egzekwuje znajomość takiej książki, rodzice muszą mieć możliwość zwolnienia takiego nauczyciela". „Wielki edukator" dobrze zna swoje miejsce w bukiecie: „Jestem tu po to, by przeciwstawić się wstrętnym pederastom". I miejsce polityki w życiu ludzi: „Jeśli ktoś myśli, że polityka polega wyłącznie na ideałach, a nie biznesie, to się do polityki nie nadaje". Wie także gdzie spoczywa władza i mądrość prawdziwa: „Kościół jest od tego, aby krytykować polityków. Ale politykom nie wypada krytykować Kościoła". Szczególnie przydatny w debatach światopoglądowych - „Osoby, które mają mętne stanowisko w sprawie ochrony życia, kluczą jak koń pod górkę" . Hipokryta i wiarołomca. Był wicepremierem, chce znowu być posłem. „Wielki edukator" jest obecnie adwokatem. Miewa znanych klientów. Z sądowych opałów wyrwał nawet księdza Rydzyka: „Ojciec Rydzyk miał taki głupi zarzut 0 obrazę. Powiedział w radiu, że posłom, którzy popierają aborcję, trzeba golić głowy. Tak jak golono kobietom współżyjącym z hitlerowcami w czasie wojny. Wybroniliśmy go". To zrozumiałe, że Ewa Kopacz układając swój bukiecik wyborczy dostrzegła, że dobrze jest mieć w odwodzie skutecznego adwokata. Na dodatek z pieniędzmi. Podobno tylko jedna z jego spółek zarobiła prawie 3.5 miliona w jeden rok.

Chciałabym zapewnić czytających, że teraz ja głęboko wierzę, że żaden kwiatek z nowego bukiecika szefowej PO Ewy Kopacz nie zakwitnie w sejmowych ławach. Bo wciąż mam nadzieję, że do uprawiania polityki potrzebne są ugruntowane poglądy, program ideowy, wizja i choćby odrobina zwykłej przyzwoitości. Tej wiary i nadziei, a także przekonania, że w nas, wyborcach - zwanych elektoratem -jest znacznie więcej mądrości 1 wyobraźni, niż w głowie pani premier nie pozwolę sobie odebrać. Dlatego 25 października zagłosuję na listę Zjednoczonej Lewicy. Na ludzi, którzy najpierw dogadali się w sprawie wspólnego programu. Z wiarą, że będą potrafili go wspólnie realizować.

źródło: Trybuna | 4.9.2015 | Rubryka: Polska | Strona: 2 | Autor: KATARZYNA KĄDZIELA