Miller: Oba referenda mają podtekst polityczny. Żegnam je bez żalu

dodano 2015-09-04 15:26 w kategorii: Informacje

Celem jednego i drugiego referendum nie było uzyskanie odpowiedzi na pytania, ale tylko wpłynięcie na wynik wyborczy. Dlatego oba żegnam bez żalu – ocenił przewodniczący SLD Leszek Miller.

W ten sposób były premier odniósł się do decyzji Senatu, który w piątek odrzucił propozycję prezydenta Andrzeja Dudy, aby 25 października wraz z wyborami parlamentarnymi przeprowadzić drugie referendum. Pytania, które w nim miano zadać dot. wieku emerytalnego, posyłania sześciolatków do szkoły oraz prywatyzacji Lasów Państwowych.

W ocenie Leszka Millera także niedzielne referendum zakończy się niepowodzeniem, bo w wyniku braku odpowiedniej frekwencji nie będzie wiążące. - Niezależnie od tego obydwa referenda mają podtekst polityczny. Nie chodziło o odpowiedzi na pytania tylko o próbę wpłynięcia na wynik wyborczy. Bronisław Komorowski sądził, że za pomocą referendum, które ma odbyć się w niedzielę poprawi swoje notowania w drugiej turze wyborów prezydenckich. PiS z kolei, że poprawi swoje szanse w dniu wyborów parlamentarnych – powiedział Miller.