Miller: Kryzys migracyjny to problem natury narodowej. Miejscem debaty w tej sprawie jest Sejm!

dodano 2015-09-09 11:49 w kategorii: Kraj

Przewodniczący SLD Leszek Miller oczekuje, że premier Ewa Kopacz przedstawi w Sejmie informację w sprawie polityki rządu wobec uchodźców. – Miejscem poważnej debaty politycznej nie są zaułki Kancelarii Premiera tylko Sejm – powiedział szef Sojuszu odnosząc się do propozycji szefowej rządu, która zaprosiła liderów partyjnych do swojego gabinetu na dyskusję w tej sprawie.

Jak przypomniał były premier, KP SLD w poniedziałek zgłosił wniosek o uzupełnienie porządku obrad o informację rządu w sprawie polityki wobec uchodźców. Zdaniem Millera, Ewa Kopacz powinna poinformować publicznie w Sejmie o szczegółach związanych z tym problemem, m.in. o tym, jakie ośrodki dla uchodźców są w Polsce przygotowane, jak wygląda współpraca między samorządem a administracją rządową, jakie są ustalenia Grupy Wyszehradzkiej czy jakie są zamiary użycia środków finansowych na ten cel. – Niestety polski rząd nie ma zamiaru zainicjować tego typu debaty w Sejmie. Na pytanie dlaczego jest jedna odpowiedź – bo nie ma nic do powiedzenia oprócz ogólników – ocenił przewodniczący SLD. – Protestujemy przeciwko temu, ponieważ jest to kolejny akt procesu osłabiania kontrolnych funkcji Sejmu. W tej kadencji było to bardzo widoczne, żeby to rząd kontrolował Sejm, a nie Sejm rząd – dodał.

Oświadczył, że nie skorzysta z zaproszenia premier Ewy Kopacz, która na środę zaprosiła liderów partyjnych do Kancelarii Premiera w sprawie polskiej polityki dot. kryzysu migracyjnego. – Skoro to jest problem natury narodowej to polityczną reprezentacją narodu jest parlament. To jest oczywiste. Szkoda, ze nie jest to oczywiste dla premier polskiego rządu – stwierdził Leszek Miller.

Były premier ocenił również wystąpienie przewodniczącego Komisji Europejskiej Jean-Clauda Junckera, który w Brukseli przedstawił propozycje KE dot. rozmieszczenia uchodźców w krajach UE. Miller zgodził się z tezą Junckera, który stwierdził, że kryzysu migracyjnego nie da się zakończyć, kiedy wojna w Syrii będzie kontynuowana. – Ale Juncker nie powiedział też ani słowa o przyczynach tego kryzysu. Dlaczego Komisja Europejska nie podejmuje prób przeprowadzenia operacji politycznej, a jak trzeba militarnej na terenie Syrii? Dlaczego Komisja Europejska nie zabiega o porozumienie między UE, Stanami Zjednoczonymi a Rosją, żeby można było przeprowadzić operację mediacyjną, a jak trzeba militarną przeciwko Państwu Islamskiemu? – dopytywał Leszek Miller.

Zaznaczył, że bez takich realnych podjętych działań, migracja uchodźców będzie trwał. – Komisja Europejska mówi o 160 tys. uchodźców. Ale każdy, kto otrzyma prawo azylu na terenie państw UE ma prawo dołączenia rodziny. Będziemy mieli kolejne setki tysięcy rodzin. Dlaczego zatem Komisja Europejska nie reaguje w sprawie przyczyn a jedynie w sprawie skutków kryzysu pracy? – zaznaczał przewodniczący SLD.