Nowi posłowie w KP SLD. Odeszli z Platformy...

dodano 2015-09-23 16:18 w kategorii: Ludzie

Dwóch posłów - Czesław Gluza i Aleksander Sosna - opuściło Platformę Obywatelską i dołączyło do Klubu Poselskiego SLD. Obaj będą kandydować w wyborach do Sejmu z list wyborczych Zjednoczonej Lewicy.

Decyzję o przyjęciu posłów do klubu Sojuszu we wtorek podjęli jej członkowie. W środę zostały poinformowane o tym media. Jak wyjaśniał poseł Czesław Gluza na konferencji prasowej w Sejmie, jedną z przyczyn jego odejścia z Platformy była błędna polityka partii rządzącej wobec klasy średniej i w sprawie polityki socjalnej oraz służby zdrowia. Jego zdaniem PO nie interesuje się Polską lokalną. - Uwaga skupiona jest przede wszystkim na większe ośrodki. Nie może być tak, że obywatele ze względu na miejsce zamieszkania są traktowani w rożny sposób.— W programie Zjednoczonej Lewicy odnalazłem to, co kiedyś było również obywatelskiej PO. Sądzę, że możemy to wspólnie teraz realizować - powiedział Czesław Gluza.

Aleksander Sosna wskazywał, że lewica działa na rzecz mniejszości, także narodowych, etnicznych i religijnych. - Rzeczą naturalną jest, że mojej miejsce jest na lewicy - mówił. Czesław Gluza wystartuje z listy Zjednoczonej Lewicy w Bielsku- Białej, Aleksander Sosna  - w Białymstoku.

Aleksander Sosna to poseł z okręgu podlaskiego. To były wiceprezydent Białegostoku i były doradca społeczny ds. społeczności prawosławnej i mniejszości białoruskiej w Polsce prezydenta Bronisława Komorowskiego. W 2011 r. został odznaczony Złotym Krzyżem Zasługi. Absolwent Wydziału Prawa Uniwersytetu Warszawskiego Filia w Białymstoku. W Sejmie pracuje w sejmowych komisjach - mniejszości narodowych i etnicznych, rolnictwa i rozwoju wsi oraz do spraw kontroli państwowej, a także w podkomisji nadzwyczajnej do rozpatrzenia poselskiego projektu ustawy o szkodach łowieckich, ubezpieczeniach obowiązkowych od szkód łowieckich, Łowieckim Funduszu Odszkodowawczym oraz o zmianie niektórych ustaw. Czesław Gluza to poseł z Bielska-Białej. W latach 2008-2011 pełnił funkcję starosty cieszyńskiego. Ukończył studia z zakresu socjologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. W Sejmie pracuje w sejmowych komisjach - zdrowia oraz samorządu terytorialnego i polityki regionalnej.
Obecnie w Klubie Poselskim SLD zasiada 35 posłów.