Zjednoczona Lewica przedstawiła program gospodarczy!

dodano 2015-09-26 16:12 w kategorii: Kraj

Skrócenie tygodniowego czasu pracy z 40 do 37 godzin, koniec z bezpłatnymi nadgodzinami i stażami oraz wprowadzenie nowej stawki podatkowej – 0 proc. dla tych, których rocznie dochody nie przekraczają 21 tys. zł – to niektóre z propozycji gospodarczych Zjednoczonej Lewicy.

POBIERZ PROGRAM >>> TUTAJ

W sobotę na konferencji prasowej wspólnie zaprezentowali je liderzy dwóch z partii tworzących lewicowy koalicyjny komitet wyborczy – przewodniczący SLD Leszek Miller oraz współprzewodniczący Twojego Ruchu Janusz Palikot.

Leszek Miller wskazywał, że Polska pomimo uzyskanych środków unijnych nadal ma najniższy poziom PKB na mieszkańca, a Polacy mimo, że pracują w Europie tygodniowo najdłużej to mają jedne z najniższych wynagrodzeń. „Jesteśmy krajem, który niestety konkuruje z innymi głównie z uwagi na tanią siłę roboczą. Przyciągamy wielu inwestorów, ale tylko takich, którzy poszukują prostej pracy i nisko płaconych pracowników, choć z wysokimi kwalifikacjami. Polsce jest potrzebny zasadniczy przełom, odwrócenie tych niekorzystnych tendencji” – mówił Miller. „Musimy wybrać, czy chcemy taką strukturę produkcji jak Bangladesz czy Niemcy, Francja czy Wielka Brytania. Czy chcemy, żeby polski pracownik zarabiał tyle, ile w Albanii czy tyle, ile w Niemczech. Czy chcemy być państwem rozwiniętym czy rozwijającym się. Rynek utrwalił strukturę naszej gospodarki:  dużo pracować i mało zarabiać – mówi rynek” – dodawał były premier. Jego zdaniem można to zmienić dzięki konkretnym rozwiązaniom, które przedstawia Zjednoczona Lewica. „To są bardzo mocne narzędzia do zasadniczych zmian do wprowadzenia zmian w polityce gospodarczej” – zapewniał Janusz Palikot.

I tak lewica proponuje:
  • Skrócenie tygodniowego czasu pracy do 37 godzin. Dziś wynosi on 40. „To jest średnia Unii Europejskiej” – wyjaśniał były premier.
  • Koniec z bezpłatnymi nadgodzinami i bezpłatnymi stażami.
  • Wzrost płacy minimalnej – z obecnego 1750 zł do 2,5 tys. zł. Płaca ta - w długiej perspektywie - ma wynieść 1000 euro.
  • Wprowadzenie nowej stawki podatkowej - 0 proc. dla tych zatrudnionych, których dochody nie przekraczają 21 tys. rocznie.
  • Wprowadzenie nowej kategorii podatnika - firmę rodzinną, która z tytułu swojej działalności będzie płaciła tylko 200 zł ryczałtu. Ma to być rozwiązanie dla małych przedsiębiorstw, dziś często prowadzonych na bazie najbliższej rodziny.
  • Firmy, które będą inwestowały w większą wydajność będą mogły szybciej amortyzować. „To jedna z ulg inwestycyjnych, jakie proponujemy” - podkreślił Janusz Palikot.
  • Doprowadzenie do lepszego funkcjonowania wymiaru sprawiedliwości. „Bardzo często długie, przewlekłe rozwiązania ograniczają inwestycje i różnego rodzaju biznesy” – zaznaczył Janusz Palikot.
  • Odbudowa przemysłu Polski. „Mamy kilka fantastycznych zasobów, jak dobra żywność, obróbka drewna, mamy utalentowanych ludzi w informatyce i oprogramowania, to są wreszcie możliwość rozwoju przemysłu energetycznego. Chcemy, aby państwo prowadziło politykę gospodarczą taką, że pieniądze własne i europejskie będą koncentrowane w dziedzinach, w których Polska ma zasoby i szansę szybkiego wzrostu gospodarczego” – wyjaśniał współprzewodniczący Twojego Ruchu.
  • Obniżenie cen energii. Janusz Palikot zaznaczył, że Polska ma dwa razy droższą energię niż średnia europejska. „Nie będziemy mieli przemysłu z prawdziwego zdarzenia jeżeli energia nie będzie konkurencyjna. Rząd nie ma priorytetów w tym zakresie, nie ma faktycznych działań zmierzających do obniżenia cen energii” – zauważył Palikot.
  • Realizacja tzw. planu Junckera, który zakłada przeznaczenie ok. 350 mld euro w ciągu 5 lat następnej perspektywy budżetowej na innowację i rozwój technologii w UE. „Naszym zadaniem jest, żeby przygotować i biznes i administrację do tego, abyśmy byli w stanie 10 proc. tej kwoty, czyli 35 mld euro zainwestować w Polskę”.
  • Rozwój tanich mieszkań o „skromnym standardzie” do 60 m2. „Proponujemy specjalną ścieżkę finansową - 16 mld zł rocznie przez pięć lat z NBP do BGK i banków komercyjnych dla ludzi, którzy nie mają zdolności kredytowej” – powiedział Janusz Palikot.
Zdaniem Janusza Palikota i Leszka Millera realizacja takich działań doprowadzi do wzrostu PKB na poziomie 6 proc. rocznie. „Nowoczesna lewica dba o to, żeby narodowe bogactwo było sprawiedliwie dzielone. I my w naszych programach mamy dziesiątki propozycji, żeby w naszym życiu społecznym było więcej sprawiedliwości. Ale nowoczesna lewica też umie tworzyć warunki dla rozwoju przedsiębiorczości, dla wzrostu PKB. Taką właśnie lewicą my jesteśmy, która ma propozycje dotyczące i tkanki społecznej i tkanki biznesu” – podsumował Leszek Miller.