Startuje Trybuna.eu!

dodano 2015-11-07 15:49 w kategorii: Kraj

Gdyby prawo wyborcze w Polsce przysługiwałoby jedynie osobom w wieku 18 – 29 lat, to nowy rząd formowaliby dziś Korwin z Kukizem (z PiS jako przystawką). Pokolenie, które czerpie całą swoją wiedzę o polityce z internetu, ochoczo udziela poparcia prawicowym populistom. Komunikacja w sieci premiuje prosty, jednoznaczny, artykułowany często ostrym językiem przekaz, w którym mało miejsca pozostaje na refleksję i rzeczową wymianę argumentów. Ta natura relacji w świecie wirtualnym sprzyja radykalnej prawicy, która doskonale wpisuje się w nią ze swoją uproszczoną wizją świata i skłonnością do teorii spiskowych.

Polski internet jest prawoskrętny. W sieci roi się od konserwatywnych portali, blogów i serwisów informacyjnych. Oferta środowisk postępowych wygląda na tym tle niezwykle mizernie. Po prostu, młodzi ludzie mają mało możliwości, by natknąć się w sieci na lewicowe opinie i komentarze. Nie dziwi więc gremialne poparcie najmłodszych wyborców dla Kukiza i Korwina. Chcemy zmienić ten układ sił tworząc portal Trybuna.eu. Będziemy informować o bieżących wydarzeniach – krajowych i zagranicznych – i je oceniać pisząc prosto i przystępnie. Naszym celem jest również nagłaśnianie problemów społecznych ignorowanych przez inne media.

Internet pozwala szybciej informować i reagować niż papierowa gazeta. Nie chcemy jednak rezygnować z dłuższych form publicystycznych. Nasze łamy są otwarte na pogłębioną dyskusję, również o przyszłości polskiej lewicy, która znajduje się dziś w głębokiej defensywie. Zwłaszcza w obliczu braku socjaldemokratycznej reprezentacji w parlamencie taka debata wydaje się nieodzowna.

Trybuna.eu jest nowym, odrębnym – pod względem instytucjonalnym i personalnym – projektem od papierowego „Dziennika Trybuna”. Mamy nadzieję na Państwa życzliwe przyjęcie i krytyczne uwagi. Wciąż kontynuujemy prace nad portalem – zarówno pod względem technicznym, jak i merytorycznym. Będziemy wdzięczni za wszelkie sugestie. I, oczywiście, zapraszamy do codziennych odwiedzin naszego portalu.

Michał Syska
Redaktor naczelny