SLD: Rząd Beaty Szydło zagraża demokracji!

dodano 2015-11-10 14:47 w kategorii: Kraj

Rząd Beaty Szydło, w którym będą ministrowie: Zbigniew Ziobro, Antoni Macierewicz i Mariusz Kamiński, zagraża demokracji - mówią politycy SLD i dodają; Choć będziemy opozycją poza parlamentem, to zamierzamy patrzeć na ręce polityków PiS!

Szefem MON będzie Antoni Macierewicz, ministrem sprawiedliwości Zbigniew Ziobro, a szefem-koordynatorem służb specjalnych Mariusz Kamiński - to trzon rządu Beaty Szydło, którą u boku prezesa Jarosława Kaczyńskiego zaprezentowała w dniu wczorjaszym.

Są dwa rządy. Jest 18 ministrów i jest drugi rząd ministrów: Macierewicza, Ziobro i Kamińskiego. Zobaczymy, która twarz wygra - powiedział dziś w Sejmie wicemarszałek Jerzy Wenderlich. Resorty gospodarcze w przyszłym rządzie Beaty Szydło zostały z kolei obsadzone według marzenia lidera Nowoczesnej Ryszarda Petru. Brakuje resortu, który będzie rozliczał się ze złożonych obietnic i mówił dlaczego nie udało się spełnić - dodał polityk SLD.

W ocenie sekretarza generalnego Sojuszu Krzysztofa Gawkowskiego, rząd Prawa i Sprawiedliwości to "substancja niespełnionych obietnic i zawiedzionych nadziei". PiS położył nacisk na resorty siłowe. Tam, gdzie Zbigniew Ziobro, współodpowiedzialny za śmierć Barbary Blidy i Antoni Macierewicz, który zniszczył polski wywiad - mówił Gawkowski.
To myślenie o Polsce represji, o Polsce przeszłości, a nie przyszłości - ocenił.

Z kolei rzecznik SLD Dariusz Joński mówił, że wracają do rządu osoby, który skompromitowały poprzedni rząd PiS, czyli Ziobro, Macierewicz i Kamiński. Jeden ma nie tylko postawione zarzuty, ale jest winny, drugi likwidował służby, trzeci nie tak dawno mógł być postawiony przed Trybunałem Stanu, gdyby kilku posłów PO nie wyszło z sali posiedzeń Sejmu. Jarosław Kaczyński ma wszystko - ma prezydenta, ma premiera, będzie miał ministrów szczególnie tych resortów siłowych. Chcemy patrzeć uważnie na ręce polityków PiS. To będzie jeden z najdroższych rządów, ze względu na największą liczbę ministrów. Być może ten rząd nie dotrzyma nawet dwóch lat, ale co zniszczą, bo już trzeba będzie sobie zdawać sprawę ze strat, jakie mogą zostać poniesione. Ten rząd zagraża demokracji - ocenił rzecznik SLD.