Miller i Liberadzki: Dzisiaj służby wzajemnie się podsłuchują zamiast współpracować

dodano 2015-11-16 15:52 w kategorii: Kraj

Fakt iż minister Kultury i Nauki i minister odpowiedzialny za rozwój to również wicepremierzy oznacza, że będą mieli więcej do powiedzenia.  Fakt iż minister Kultury i Nauki i minister odpowiedzialny za rozwój to również wicepremierzy oznacza, że będą mieli więcej do powiedzenia. Konieczne jest stworzenie przepisów określających zasady współpracy pomiędzy instytucjami w państwie i na arenie międzynarodowej na wypadek zagrożenia - powiedział Leszek Miller.

Według niego zwiększyć należy w przyszłym budżecie wydatki na agencje wywiadu i bezpieczeństwa wewnętrznego. Ważne jest, aby premier wystąpiła na forum Rady Europejskiej z inicjatywą ujednolicenia działania służb. Dzisiaj służby wzajemnie się podsłuchują zamiast współpracować - dodał Miller.

Z kolei europosłe Bogusław Liberadzki powiedział, że w Brukseli jest życzliwe oczekiwanie na expose, deklaracje i czyny nowego rządu. Teraz najważniejsze są sprawy bezpieczeństwa, pakiet morski, pakiet kolejowy i osczczędnościowy oraz pakiet Junckera. Oczekauje się też na pierwszą wizytę nowej pani Premier - mówił Liberadzki i dodał:  Przede wszystkim jest oczekiwanie, że Polska nie zejdzie z drogi proeuropejskiej i że będziemy akcentować nasze interesy narodowe w UE.