SLD: Flaga UE symbolizuje wartości unijne, a także środki, które płyną z UE do Polski

dodano 2015-11-25 16:09 w kategorii: Ludzie

Leszek Miller przed konferencją prasową SLD zamieścił na swoim profilu na Twitterze zdjęcie przedstawiające moment umieszczenia flagi unijnej w sali obrad rządu, w dniu wejścia Polski do UE. Po 11 latach flaga została usunięta - napisła lider SLD.

Flaga UE symbolizuje wartości unijne, a także środki, które płyną z UE do Polski, a jest to blisko 270 miliardów złotych - przypominał L. Miller.

Na samym spotkaniu z dziennikarzami w Sejmie ostro skrytykował zachowanie rządu, który na konferencjach prasowych zrezygnował z wystawiania flag Unii Europejskiej, co było dobrą praktyką od czasów wstąpienia Polski w struktury unijnej.

Po 11 latach obecności flag UE przy Alejach Ujazdowskich błędem jest ich usuwanie. W 2004 roku, flagi zawitały do kancelarii 1 maja, dokładnie w dniu przystąpienia Rzeczpospolitej do Wspólnoty. Wówczas wstawiałem je do sali obrad rządu. Jestem zawiedziony obrotem spraw po 11 latach - powiedział Miller.

Biało-czerwone flagi będą tłem konferencji prasowych po posiedzeniach rządu - oświadczyła wczoraj po swojej konferencji Beata Szydło dopytywana przez dziennikarzy, dlaczego unijne flagi zniknęły.
Według opinii publicznej i ekspertów ds. protokołu dyplomatycznego zachowanie polskich władz świadczy o zaściankowości i ośmiesza nasz kraj na arenie międzynarodowej.

źródło foto: Profil Leszka Millera - Twitter.com