SLD #PrzedSejmem: Rozpoczniemy zbiórkę pod obywatelskim projektem w sprawie in vitro!

dodano 2015-12-02 14:25 w kategorii: Kraj

SLD od wielu lat walczył o in vitro. To co robi rząd PiS, to wygaszanie tej metody. Nie ma na to zgody - powiedział przed Sejmem RP Krzysztof Gawkowski, Sekretarz Generalny SLD. Polityk dodał, że decyzja Ministra Zdrowia ws. in vitro to według niego zaścianek. In vitro to choroba cywilizacyjna. Procedura powinna być finansowana - grzmiał Gawkowski.

Wiceprzewodnicząca Rady Dzielnicy Praga-Południe m.st. Warszawy Katarzyna Olszewska poinfoormowała, że aż 17 000 par jest w trakcie realizowania leczenia metodą in vitro ze środków budżetowych. Nie możemy pozwolić żeby rząd pozbawiał ludzi marzeń - mówiła.

Według SLD jeżeli do czerwca 2016 r. program in vitro zostanie wygaszony, to z miliona par dotkniętych tą chorobą nikt nie skorzysta. Program in vitro to 304 mln zł. To m.in. dzięki naciskom SLD i wieloletniej walce o wprowadzenie finansowania leczenia in vitro z budżetu państwa poprzedni rząd zdecydował się wdrożyć ten projekt.

Politycy SLD zapowiadają rozpoczęcie zbiórki podpisów pod obywatelskim projektem ustawy, którzy przywróci metodę in vitro finansowaną z państwowej kasy. Chcemy żeby na początku 2016 obywatelski projekt trafił do Sejmu - zapowiadają swoją akcję.