Miller: Merkel umacnia nacjonalistyczne tendencje i niszczy UE

dodano 2015-12-08 11:35 w kategorii: Kraj

Przewodniczący SLD Leszek Miller skomentował na briefingu prasowym wynik wyborów regionalnych we Francji, gdzie Front Narodowy Marine Le Pen zajął pierwsze miejsce. Według byłego premiera to wynik bezrozumnej polityki Angeli Merkel, która umacnia w Europe nacjonalistyczne tendencje i niszczy w ten sposób UE.

Miller podziękował również Donaldowi Tuskowi za głos sprzeciwu wobec niemieckiej polityki. Dziennikarze pytali szefa SLD o dalsze zamieszanie z Trybunałem Konstytucyjnym. Zdaniem Millera prezydent powinien niezwłocznie przyjąć ślubowanie od trzech sędziów, a to, że tego nie uczynił to według Millera delikt konstytucyjny. Tak samo jak w Sejmie marszałkowi mogą się nie podobać kandydaci na posłów, ale musi przyjąć od nich ślubowanie. To, co tak naprawdę dzieje się wokół Trybunału Konstytucyjnego, to chęć zastąpienia jednej większości drugą. Na konflikcie tracą wszyscy, bowiem do obserwatorów polskiej sceny politycznej wysyłany jest czytelny sygnał, że główne siły nie potrafią się porozumieć.