Paulina Piechna-Więckiewicz: Nowy lider SLD w ciągu miesiąca

dodano 2015-12-10 06:51 w kategorii: Ludzie

To, że nie jesteśmy w Sejmie nie oznacza, że nie ma nas w polityce - mówi w "Sygnałach dnia" Paulina Piechna-Więckiewicz, wiceprzewodnicząca Sojuszu Lewicy Demokratycznej.

W sobotę (12.12) zbiera się w Warszawie Krajowa Konwencja SLD. Przedstawiciele partii opracują m.in. dokładny harmonogram wyborów przewodniczącego. Poznamy też nazwiska osób ubiegających się o przywództwo w partii. Obecny lider SLD Leszek Miller zapowiada, że nie będzie kandydował w wyborach na szefa partii. Paulina Piechna-Więckiewicz mówi, że ma nadzieję, iż nowy przewodniczący Sojuszu zostanie wybrany w wyborach powszechnych w partii. - Każdy, kto chce stać się liderem w tych trudnych, nie tylko dla SLD, ale także dla Polski czasach, musi mieć bardzo silny mandat z wyborów powszechnych. Już widać, jakie są skutki wyborów parlamentarnych, czyli, że to prawicowe widmo nadciąga - ocenia wiceprzewodnicząca SLD.

- Chciałabym, żebyśmy do końca stycznia byli gotowi w kwestii zmian personalnych, żebyśmy mogli też już wyjść z poważną ofertą do Polek i Polaków. Nie ma na co czekać, bo wszystko wskazuje na to, że PiS być może będzie chciało przyspieszyć wybory samorządowe i warto żebyśmy byli na nie gotowi - mówi Piechna-Więckiewicz.

Zdaniem gościa Jedynki, problemem SLD nie jest konflikt na linii starzy-młodzi. - Jest to bardziej spór o wizję tego, co powinniśmy robić, jak już wybierzemy nowe władze i powstanie nowy program. Ten konflikt nie przebiega przez linię pokoleniową. Można być starym i głupim, tak samo jak młodym i głupim również - podkreśla wiceprzewodnicząca Sojuszu.
Zdaniem Piechny-Więckiewicz projekt "Zjednoczona Lewica" się nie skończył. - Chciałabym, żeby trwał. To jest tylko kwestia tego, z kim i o co będziemy walczyć - mówi polityk. Jak dodaje, za największy problem SLD uważa ona to, że partia ta zbyt często zmienia projekty zjednoczeniowe.
Gość audycju tłumaczy także, dlaczego jest zmartwiona postępowaniem prezydenta Andrzeja Dudy w sprawie Trybunału Konstytucyjnego.

źródło: Sygnały dnia
Prowadził: Krzysztof Grzesiowski
Gość: Paulina Piechna-Więckiewicz (wiceprzewodnicząca SLD)