Gawkowski: W konstytucji brakuje zapisu o możliwości odwołania prezydenta

dodano 2015-12-10 17:38 w kategorii: Kraj

W konstytucji brakuje zapisu dotyczącego odwołania prezydenta - powiedział Krzysztof Gawkowski (SLD), zapowiadając starania o wprowadzenie takiej możliwości. Jeśli lewica będzie w przyszłym parlamencie - dodał - miejsce prezydenta Andrzeja Dudy będzie przed Trybunałem Stanu.

Sekretarz generalny SLD na konferencji zorganizowanej w czwartek przed Pałacem Prezydenckim przedstawił stanowisko swej partii w sprawie sporu o skład Trybunału Konstytucyjnego.

Jego zdaniem po orzeczeniach TK sprawa wyboru sędziów Trybunału "jest jasna". "W poprzedniej kadencji wybrano trzech sędziów, którzy powinni mieć możliwość zasiadania jako zaprzysiężeni sędziowie TK. I obecnie, parlament tej kadencji powinien wybrać dwóch nowych sędziów" - powiedział Gawkowski.

W takiej sytuacji - jego zdaniem - prezydent, który nie zaprzysiągł trzech sędziów wybranych przez Sejm poprzedniej kadencji, odebrał natomiast przysięgę od pięciu wybranych w obecnym Sejmie, dopuszcza się łamania ustawy zasadniczej. "Mówimy jasno: jeżeli będziemy w przyszłym parlamencie - a głęboko w to wierzymy - to miejsce Andrzeja Dudy będzie przed Trybunałem Stanu" - oświadczył.

"Dziś Andrzej Duda, postać, która miała dawać Polakom nadzieję, że odpolityczni urząd prezydenta, że +pałac namiestnikowski+ stanie się miejscem, które będzie łączyło, a nie dzieliło, wykonuje polecenia ojca chrzestnego z Nowogrodzkiej i nie realizuje żadnej misji i obietnicy z tych, które przez trzy miesiące przed wyborami i w czasie kampanii wyborczej ogłaszał i przedstawiał" - powiedział Gawkowski.
Według niego obecny spór wokół Trybunału Konstytucyjnego pokazuje, że w polskiej konstytucji brakuje zapisu, który umożliwiałby odwołanie prezydenta. "Oczywiście dzisiaj jest to niemożliwe do zrealizowania, ale lewica w Polsce już dzisiaj będzie apelowała do obecnego Sejmu, a w przyszłym parlamencie na pewno będziemy składali takie poprawki do ustawy zasadniczej, żeby wprowadzić możliwość odwołania prezydenta, żeby prezydent w sprawach najważniejszych, w sprawach przestrzegania prawa, nie był bezkarny" - zapowiedział.

Sekretarz generalny Sojuszu zwrócił również uwagę, że wciąż nie doszło do publikacji wyroków TK w Dzienniku Ustaw. Jego zdaniem może to oznaczać, że w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów - Rządowe Centrum Legislacji, które odpowiada za publikację Dziennika Ustaw podlega premierowi - "dochodzi do przestępstwa urzędniczego, jakim jest zaniechanie publikacji orzeczeń TK, które powinny być publikowane w trybie natychmiastowym".

"Wzywamy panią premier, aby tej sprawy dopilnowała, a jeżeli nie, to złożymy doniesienie do prokuratury o sprawdzenie, czy w tej sprawie nie doszło do naruszenia prawa, i czy pani premier też nie uczestniczyła w tej zmowie, dotyczącej braku publikacji i tym samym złamania artykułu 231 kodeksu karnego, czyli przestępstwa urzędniczego" - powiedział Gawkowski.

Ponadto Gawkowski zapowiedział, że po konwencji SLD, który odbędzie się w najbliższą sobotę, ogłosi, czy będzie się ubiegał o fotel przewodniczącego Sojuszu. "Na dzisiaj mogę tylko powiedzieć, że jestem bliski podjęcia pozytywnej decyzji" - dodał.

Obecny szef SLD Leszek Miller zapowiedział, że nie będzie się ponownie ubiegał o tę funkcję. Odnosząc się do spekulacji medialnych dotyczących możliwych kandydatur w wyborach na szefa Sojuszu Gawkowski podkreślił, że "jeżeli w partii są emocje i jest wielu kandydatów (...), to znaczy, że ta partia żyje, to znaczy, że ta partia wie, jaki kierunek obrać, żeby wrócić do parlamentu".

Pytany przez dziennikarzy, jakie są według niego najważniejsze cele SLD na najbliższą kadencję, polityk ocenił, że jest to doprowadzenie do tego, aby "liderem opozycji - tej społecznej, pozaparlamentarnej, tej, która będzie prowadziła ludzi na ulicach - była lewica". "Właśnie taki kierunek zmian zaproponujemy, wskazując, jakie jest miejsce SLD i Zjednoczonej Lewicy w procesie, który ma dawać nadzieję, że lewica będzie w parlamencie" - dodał Gawkowski.

źródło: PAP