SLD protestuje przeciwko uczczeniu Burego

dodano 2016-01-04 14:22 w kategorii: Ludzie

Zachęcam tych młodych ludzi, żeby zamiast wieszać brudne prześcieradła, zajęli się lekturą opracowań IPN – tak Krzysztof Bil-Jaruzelski z podlaskiego SLD komentuje akcję ONR, w ramach której skrajni nacjonaliści uczcili Romualda Rajsa „Burego”.

Działacze ONR rozwiesili w Bielsku Podlaskim i Hajnówce, czyli w miastach, w pobliżu których oddział „Burego” zamordował w 1946 roku blisko 80 osób, upamiętniające go transparenty. Spalono wówczas kilka wsi, wśród ich ofiar nie brakowało dzieci, dopuszczano się także gwałtów - pisze Gazeta Wyborcza.

– Głupota, bezmyślność... nie wiem, jak określić tę akcję ONR. Żeby zrobić coś takiego, szczególnie tutaj, trzeba mieć bardzo mało wyobraźni i nie znać historii – mówił w niedzielę, podczas zorganizowanej w Bielsku Podlaskim konferencji prasowej, szef podlaskiego SLD Krzysztof Bil-Jaruzelski i dodał: Żyjemy w czasach, w których nacjonalizmy przybierają na sile w wielu krajach, wybryk ONR jest więc szczególnie niepokojący. Nie jedno wielkie zło w historii narodziło się z braku reakcji na zła małe. Zachęcam tych młodych ludzi, żeby zamiast wieszać brudne prześcieradła z hołdem dla zbrodniarza, poczytali trochę poważnych opracowań na temat jego dokonań. Chociażby autorstwa prokuratorów IPN – dodawał Bil-Jaruzelski.

źródło: Gazeta Wyborcza | 4.1.2016
źródło foto: www.podlaskie.sld.org.pl