Nesterowicz: SLD musi postawić na zmianę

dodano 2016-01-05 17:50 w kategorii: Ludzie

Publikujemy artykuł Tomasza Nesterowicza kandydata na przewodniczącego SLD, 42-letniego radnego z Zielonej Góry.

Straciliśmy zaufanie Polaków, bo staliśmy się lewicą, która w sejmowych głosowaniach lewicą nie była. Partią nastawioną na uzyskanie stanowisk, a nie walczącą o godne życie Polaków. Lewicą, która nie wie po co właściwie istniej i jaką Polskę chce budować.

Naszą wiarygodność powinniśmy odbudowywać pod szyldem SLD, bo sama zmiana nazwy na Zjednoczoną Lewicę nic nie zmieni. Przebudowane SLD, czy nawet Zjednoczona Lewica, musi opierać się na konkretnych podwalinach programowych, a nie jedynie na „twarzach” osób chcących utrzymać się w polityce. Łączenie lewicy nie powinno być chwytem marketingowym, a wypływać ze świadomości, że rozdrobnieni nie będziemy mieli wpływu na Polskę. Największą siłą SLD są członkowie i to w odbudowę struktur terenowych powinniśmy zainwestować subwencję, bo tam rozstrzygnie się nasza przyszłość.

Niezbędna jest demokratyzacja SLD i wprowadzenie wyborów powszechnych na wszystkie funkcje partyjne, to będzie pierwszy krok w usuwaniu patologii niszczących nas od środka. Wybory przewodniczącego krajowego powinny być ukoronowaniem oddolnego procesu wyborczego. Kolejnym krokiem będzie wprowadzenie pełnej autonomii organizacji poszczególnych szczebli w wyłanianiu kandydatów w wyborach samorządowych i parlamentarnych. Konieczne jest odbudowanie lewicowego zaplecza intelektualnego i stworzenie wizji państwowotwórczej, w której gospodarka jest narzędziem do budowy dobrobytu wszystkich obywateli, nie zaś drogą do wzbogacania się jednostek. Kilka milionów Polaków uciekło z kraju w poszukiwaniu pracy, a nie z uwagi na kazania księży, czy brak in vitro. Powinniśmy być lewicą dynamiczną, wyrazistą w walce politycznej i artykułowaniu naszych ocen działań prawicowego rządu. Lewicą, która wychodzi na ulice, do ludzi i tam przedstawia wizję Polski, w której kapitalizm nie jest dogmatem i poddawany jest krytyce i zmianom. Musimy być obecni w internecie, jak również postawić na rozbudowę prasy lewicowej, w tym „Trybuny”.

Jesteśmy w momencie, gdy musimy postawić na zmianę. Bez dogłębnej przebudowy struktur, nowego statutu, nowych liderów i odważnego programu nie odzyskamy zaufania Polaków. Jeżeli nie zaryzykujemy, to przejdziemy do historii. Jeżeli chcemy odnowy postawmy na nowego kandydata, który wniesie świeżość i energię w działania partii a nie wybierajmy tych, którzy są współodpowiedzialni za funkcjonowanie SLD w ostatnich latach, bo potem będziemy zdziwieni, że zmiana nic nie zmieniła.

źródło: Trybuna.eu