Mija rok od śmierci Józefa Oleksego. W sobotę spotykamy się na Powązkach

dodano 2016-01-08 12:12 w kategorii: Kraj

Mija rok od śmierci JÓZEFA OLEKSEGO. Spotykamy się w sobotę 9 stycznia o godz. 14.00 przy Jego grobie na Powązkach. Uczcijmy Jego pamięć i zapalmy znicze.

Dziennik Trybuna wspomina Józefa Oleksego: „Pod tą uśmiechniętą twarzą krył się pełnowymiarowy człowiek. Intelektualista, który niebanalnie formułował myśli. Ideowiec, który ciągle szukał polskiego wymiaru socjalizmu i socjalistycznego wymiaru patriotyzmu. Szczery demokrata. Życie nauczyło Go nie być jednoznacznym w działaniu, ale był stabilny w poglądach. Nie odrzucał innych, starał się polemizować zawsze z szacunkiem dla oponenta i pamiętał, że porozumienie oznacza gotowość do ustępstw. Był mistrzem „miękkiej” polityki. Ta umiejętność wyniosła Go do najwyższych stanowisk państwowych. Bywał ministrem i premierem, ale zawsze był przede wszystkim Marszałkiem Sejmu: rozmawiał z każdym i nie wywyższał się, godził zwaśnionych i pozyskiwał zwolenników: tych jawnych i tych cichych. Pozyskiwał też krytyków: tą swoją spolegliwością wobec rozmówcy, gotowością do nadmiernych ustępstw i skłonnością do formułowania personalnych ocen, tyleż surowych, co niesprawiedliwych. Ale Józefowi to wszystko wybaczano, nawet w żalu i przeprosinach był ujmujący”.