Czarzasty: Nie czas na gaszenie światła w SLD

dodano 2016-01-22 11:03 w kategorii: Kraj

Polacy potrzebują partii wartości – mówi w wywiadzie dla rp.pl kandydat na szefa Sojuszu Lewicy Demokratycznej Włodzimierz Czarzasty.

Sojusz Lewicy Demokratycznej wybierze w sobotę nowego przewodniczącego. W stawce pozostało dwóch kandydatów: szef mazowieckich struktur partii Włodzimierz Czarzasty i były wicemarszałek Sejmu Jerzy Wenderlich.

"Rzeczpospolita": Jeśli zostanie pan szefem SLD, to będą pana pierwsze ważne wygrane wybory.

Włodzimierz Czarzasty: Poczekajmy na sobotni wynik. Zrobię wszystko, żeby wygrać.

Czas SLD zdaje się mijać.

Nie zgadzam się z tą tezą. SLD nie chyli się ku upadkowi. W koalicji Zjednoczona Lewica wziął 1,15 mln głosów w ostatnich wyborach. Dostaliśmy ich więcej niż ugrupowanie Ryszarda Petru.

Ale to on jest dzisiaj liderem opozycji.

Pan Petru może tak o sobie mówić tylko dlatego, że SLD nie ma w Sejmie, a Platforma się pogubiła. Sojuszowi zabrakło 0,5 proc. do sukcesu (Zjednoczona Lewica nie przekroczyła 8-proc. progu wyznaczonego dla koalicji – red.).

Nie SLD, lecz Zjednoczonej Lewicy. Zapomina pan, że to Barbara Nowacka była twarzą projektu, a jego połowę stanowiło ugrupowanie Janusza Palikota.

Próba jednoczenia lewicy i startowania w ramach Zjednoczonej Lewicy nie była błędem. Gdybyśmy uzyskali 0,5 proc. więcej głosów, wszyscy by tę koalicje chwalili. Barbara Nowacka wiele tej koalicji dała, ale i trochę zabrała, występując w debacie.

Przyzna pan, że SLD, po porażce Magdaleny Ogórek w wyborach prezydenckich, nie miałoby szansy na samodzielne przekroczenie progu 5 proc.

Zbyt łatwo zapomina się o sile SLD. Sojusz ma najwięcej prezydentów w Polsce po Platformie Obywatelskiej. Mamy samorządowców na poziomie wojewódzkim, powiatowym i gminnym. W ostatnim wewnętrznym głosowaniu Sojuszu do wyborów poszło ponad 60 proc. członków partii. SLD ma silne struktury w całym kraju. Ponad 20 tys. członków partii płaci składki. Nie czas na gaszenie światła w SLD. Lewica w Polsce będzie coraz bardziej potrzebna.

Czytaj więcej >>> TUTAJ