KOMUNIKAT po spotkaniu przewodniczącego SLD z wicekanclerzem Niemiec

dodano 2016-01-29 16:13 w kategorii: Kraj

KOMUNIKAT po spotkaniu przewodniczącego SLD z wicekanclerzem Niemiec

Uprzejmie informujemy, że dziś (29.01) przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty i wiceprzewodniczący SLD Andrzej Szejna spotkali się z przewodniczącym Socjaldemokratycznej Partii Niemiec (SPD), wicekanclerzem Niemiec Sigmarem Gabrielem.
​To kolejne spotkanie liderów SLD z politykami niemieckimi. Wczoraj przewodniczący SLD W. Czarzasty i wiceprzewodniczący A. Szejna spotkali się z deputowanym do Bundestagu Dietmarem Nietanem (SPD), od lat zajmującym się stosunkami polsko-niemieckimi.
​Rozmowa przewodniczącego SLD z szefem SPD dotyczyła dalszej współpracy pomiędzy oboma ugrupowaniami. - Zarówno kanclerz jaki i przewodniczący podkreślili że jest to współpraca wzorcowa. Szczególnie teraz kiedy Europa przeżywa kryzys, zarówno gospodarczy jak i kryzys wartości jest ona ważna. W wielu krajach skrajna prawica próbuje rozbić projekt europejski. Nie możemy na to pozwolić - powiedział po spotkaniu wiceszef Sojuszu Andrzej Szejna. Do Berlina uda się delegacja na czele z wiceprzewodniczącym A. Szejną, która omówi szczegóły dalszej współpracy. - Jesteśmy ugrupowaniami, które będą bardzo silnie współpracować, ale i spierać się o własne interesy narodowe. Bycie Europejczykiem nie wyklucza tego, że jest się Polakiem czy Niemcem – dodał Szejna.
​Jednocześnie w dniu dzisiejszym nasz kraj odwiedza delegacja Grupy Postępowego Sojuszu Socjalistów i Demokratów w Parlamencie Europejskim w ramach S&D Fact-Finding mission to WARSAW. Delegacji posłów do PE przewodzi jej szef Gianni Pittella z udziałem m. in. wiceprzewodniczącego SLD, szefa Delegacji polskiej w Grupie S&D, prof. Bogusława Liberadzkiego. - Jesteśmy jedyną Grupą polityczną w Parlamencie Europejskim, która odwiedza Polskę i spotka się ze wszystkimi zainteresowanymi stronami w toczącym się sporze oraz zasięga ich opinii. Opowiedzieliśmy się jako Grupa za tym żeby nie głosować na najbliższym posiedzeniu Parlamentu Europejskiego w przyszłym tygodniu rezolucji ws. Polski. Przejawiamy dużą troskę o rozwój sytuacji i prawdziwe intencje partii rządzącej w Polsce – powiedział prof. Liberadzki. Delegacja spotkała się m. in. z przedstawicielami społeczeństwa obywatelskiego reprezentowanymi przez organizacje pozarządowe, ministrem ds. europejskich Konradem Szymańskim, byłymi członkami Trybunału Konstytucyjnego i konstytucjonalistami oraz przedstawicielami mediów. Przewodniczący Grupy Gianni Pittella spotkał się również z przewodniczącym Sojuszu Lewicy Demokratycznej Włodzimierzem Czarzastym.