Joanna Senyszyn: Kto da Rydzykowi?

dodano 2016-02-01 12:20 w kategorii: Kraj

Zaprawdę trzeba współczuć Rydzykowi. Kiedy PiSowcy potrzebowali wyborczego wsparcia, lecieli, kadzili, obiecywali. A kiedy przyszedł czas spłaty zobwiązań, wszyscy się migają.

Poseł Terlecki, niepomny ostzeżenia "kto daje i zabiera, ten się w piekle poniewiera", najpierw zgłosił poprawkę by w 2016 r. dać Rydzykowej szkółce 20 mln zł z budżetu Ministerstwa Kultury, ale potem ją wycofał. Nie wiadomo, czy ze strachu przed kpinami intenautów, czy wobec sprzeciwu wicepremiera i zarazem ministra kultury, Glińskiego.

Wkurzony nie na żarty ojdyr Rydzyk tupnął nogą i premier Szydło zapowiedziała, że czego nie dał mu Sejm, da Senat. Padło na Gowina, bo toruńska szkółka podpada pod Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego. I tu szok. Wicepremier Gowin też się zbiesił i nie chce dać kasy. Nie żeby dobrodziejowi Rydzykowi żałował, ale postanowił - uwaga! - nie łamać prawa. W Polsce jest ono tak okrutne, że nie przewiduje dofinansowania wszystkich zachcianek  prywatnych, kościelnych uczelni. Mógłby to zakwestionować nawet PiSowski Trybunał, a co dopiero Trybunał Rzepliński.

Postawa ministra Gowina jest o tyle szokująca, że łamanie prawa na polecenie prezesa jest w PiS i Zjednoczonej Prawicy oczywistą oczwistością. Dla zmylenia przeciwników nazywa się to w kaczomowie przestrzeganiem prawa i/lub dbałością o praworządność. Daje im przykład prezydent Duda, jak przestrzegać mają.

I własnie tu jest pies pogrzebany. Prezydent Duda, łamiąc konstytucję, stał się zakładnikiem prezesa Kaczyńskiego, który w każdej chwili może postawić go przed Trybunałem Stanu. Prezydent Duda, ulegając prezesowi, został praktycznie ubezwłasnowolniony. Dalsze sprawowanie przez niego najwyższego urzędu w RP zależy od woli Kaczyńskiego. Dopóki Duda jest posłuszny i pilnuje interesów PiS, pilnuje i żyrandoli w Pałacu Prezydenckim. Obaj wicepremierzy nie chcą iść w ślady Dudy i wpaść w ręce prezesa. Aż nadto ich, a zwłaszcza Gowina, uwiera nawet dotychczasowa zależność.

Zabawa pt. "Kto da Rydzykowi" dopiero się zaczęła. Z uwagą będziemy śledzić kolejne odsłony.

Joanna Senyszyn