SLD walczy o prawa samotnych rodziców

dodano 2016-02-10 17:05 w kategorii: Akcje

Dzisiaj w Sejmie odbyło się spotkanie przedstawicieli Sojuszu Lewicy Demokratycznej z przedstawicielami kierownictwa klubu parlamentarnego Platforma Obywatelska. Efektem spotkania jest zgłoszenie przez posłów PO poprawki zaproponowanej przez SLD, dzięki której program 500+ objąłby wszystkie dzieci wychowywane przez samotnych rodziców.
Na wczorajszej konferencji prasowej w Sejmie Sojusz Lewicy Demokratycznej przedstawił swoje stanowisko w sprawie programu Rodzina 500+. Zwracając uwagę, że projekt Rodzina 500+ może być traktowany jedynie jako fragment koniecznych zmian w polityce prorodzinnej w Polsce, SLD zaproponował wprowadzenie do projektu ustawy kilku istotnych poprawek, korzystnych dla rodzin gorzej sytuowanych :
1. Powszechne objęcie świadczeniami matek i ojców samotnie wychowujących dzieci, w tym również tych mających jedno dziecko - bez określania progu dochodowego.
2. Zachowanie świadczeń dla dzieci po przekroczeniu 18. roku życia, pod warunkiem kontynuowania przez dziecko nauki w szkole lub na uczelni wyższej i pozostawania w tym czasie na wyłącznym utrzymaniu rodziców - do ukończenia nauki lub do 23. roku życia.
3. Podniesienie progu dochodowego przy pierwszym dziecku do wysokości co najmniej 1000 zł. Obecny próg dochodowy powoduje, że pomocy nie dostaną rodziny żyjące poniżej minimum socjalnego (880 zł w rodzinie 3-osobowej) oraz rodziny, gdzie oboje rodziców osiąga dochody w wysokości płacy minimalnej.
4. Utrzymanie świadczeń dla dzieci niepełnosprawnych wymagających stałej opieki rodziców - bez limitu wieku dziecka i określania progu dochodowego.

Wiceprzewodniczący Wincenty Elsner przekazał wczoraj komunikat SLD przedstawicielom wszystkich klubów parlamentarnych wraz z propozycją odbycia spotkania konsultacyjnego z kierownictwami poszczególnych klubów.

Pozytywnie na apel SLD odpowiedział klub parlamentarny Platformy Obywatelskiej. W spotkaniu w imieniu kierownictwa klubu PO wzięli udział sekretarz klubu poseł Zbigniew Konwiński oraz poseł Małgorzata Kochan, członkini Komisji Polityki Społecznej i Rodziny. Uczestniczący w spotkaniu posłowie PO zapowiedzieli złożenie podczas II czytania projektu ustawy poprawki zaproponowanej przez SLD, dzięki której programem 500+ objęte zostałyby wszystkie dzieci wychowywane przez samotnych rodziców (poprawka 1).