Kondolencje dla rodzin ofiar ataków terrorystycznych w Brukseli

dodano 2016-03-22 11:49 w kategorii: Informacje

W imieniu wszystkich członków Sojuszu Lewicy Demokratycznej składam kondolencję rodzinom ofiar zamachów terrorystycznych w Brukseli. Wszyscy łączymy się z Wami w bólu i cierpieniu.

Europa znalazła się – po raz kolejny w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy – w momencie trudnej próby. Jestem przekonany, że wyjdziemy z tej próby wzmocnieni, silniejsi o nowe wnioski oraz większe poczucie europejskiej wspólnoty losu.

Apeluję do rządu o przedsięwzięcie wszystkich zgodnych z prawem działań, które zapewnią bezpieczeństwo polskim obywatelom.

Mam nadzieję, że tragiczny w swoich skutkach zamach terrorystyczny w Brukseli nie zostanie wykorzystany – jak to miało miejsce w przeszłości – przez środowiska ksenofobiczne do rozpętania jawnie rasistowskiej nagonki. Fundamentalizmy żywią się wzajemną nienawiścią. Ludzie wyznający wartości europejskie: wolności, równości i braterstwa, muszą się fundamentalizmom przeciwstawić, nie zapominając jednocześnie o potrzebie najwyższej troski o bezpieczeństwo wszystkich obywateli.

Włodzimierz Czarzasty
Sojuszu Lewicy Demokratycznej