PiS zrobił Polaków w jajo

dodano 2016-03-29 10:26 w kategorii: Akcje

Wielkie jajo stanęło dziś na warszawskiej „Patelni”, ale zamiast omletu pojawiła się „Pisanka dla PiS-u”. Od 7.30 przed wejściem do Metra Centrum warszawiakom ukazało się jajo, pełne „PiS-anek obiecanek – cacanek”. Wszystkie zapowiedziane, ale niezrealizowane w przeciągu pierwszych stu dni rządu Beaty Szydło obietnice, zostały uwiecznione na „Pisance dla PiS-u”, przygotowanej przez Sojusz Lewicy Demokratycznej.

Od rana warszawiacy, którzy poczuli się zrobieni w jajo przez PiS, mogli za pomocą podpisu "podziękować" partii Jarosława Kaczyńskiego za niespełnienie wyborczych obietnic.

SLD przypomina dziś rządzącym, że zamiast zgody narodowej, przestrzegania prawa i realizacji wyborczych obietnic jest demontaż demokracji, paraliż Trybunału Konstytucyjnego i postępująca alienacja Polski na arenie międzynarodowej.

Co obiecywał PiS w kampanii wyborczej?

500 złotych na każde dziecko
Kto ma być beneficjentem programu 500 +?
Każda rodzina z minimum dwojgiem niepełnoletnich dzieci będzie mogła otrzymać 500 złotych na drugie i kolejne dziecko.
Jakie kryterium należy spełnić , aby otrzymać 500 zł na pierwsze dziecko?
W przypadku rodzin z jednym dzieckiem trzeba będzie spełnić kryterium dochodowe - 800 zł na osobę w rodzinie lub 1200 zł w przypadku dzieci z niepełnosprawnością.
Czy każde dziecko będzie objęte programem 500+? Nie. Obietnica nie została więc zrealizowana!

Płaca minimalna na poziomie 12 zł za godzinę
2 października 2015 r. Beata Szydło złożyła projekt ustawy, proponując nadzwyczajną ścieżkę legislacyjną, tak aby stawka 12 zł za godzinę pracy została uchwalona jeszcze w trwającej, ale kończącej się kadencji parlamentu. 29 grudnia 2015 r. rząd PiS zapowiada, że stawka 12 zł za godzinę pracy zostanie wprowadzona dopiero w lipcu 2016 r. i obejmie wyłącznie osoby zatrudniane na umowę zlecenie w wymiarze godzinowym.
Pracodawca, który nie będzie chciał płacić pracownikowi 12 złotych za godzinę może to zrobić w prosty sposób, zmieniając umowę i  wprowadzając inny sposób ustalenia stawki wynagrodzenia np. dzienny, miesięczny, czy też kwartalny.
Czy stawka płacy minimalnej na poziomie 12 zł została wprowadzona? Nie. Obietnica nie została więc zrealizowana!

Darmowe leki dla wszystkich seniorów
Darmowe leki dla 75-latków – zapowiadał PiS w kampanii wyborczej i deklarował, że będą dostępne już w czasie pierwszych stu dniach pracy jego rządu. Dziś już wiemy, że terminu nie udało się dotrzymać, a pierwsze darmowe leki zostaną wpisane na listę leków refundowanych 1 września 2016 r., nie wiadomo natomiast jakie to będą medykamenty. Czy dany lek będzie w 100% refundowany, czy też nie, będzie uznaniowo decydował minister zdrowia. Może się więc zdarzyć tak, że jeden z leków np. na choroby serca znajdzie się na liście darmowych medykamentów, a drugi już nie.
Czy wszyscy seniorzy otrzymają darmowe leki? Nie. Obietnica nie została więc zrealizowana!

Wyższa kwota wolna od podatku
Podniesienie kwoty wolnej od podatku z 3091 zł do 8000 zł w kampanii prezydenckiej obiecywał jeszcze Andrzej Duda. Dziś minister finansów Paweł Szałamacha zapowiada stopniowe podwyższanie kwoty wolnej od podatku od 2017 r.
Przypominamy, że podniesienie kwoty wolnej jest konieczne nie tylko z powodu wyborczych obietnic polityków PiS: Andrzeja Dudy i Beaty Szydło.
W październiku ubiegłego roku Trybunał Konstytucyjny uznał bowiem, że przepisy ustalające kwotę wolną od podatku w wysokości 3089 zł są niezgodne z konstytucją i tracą moc 30 listopada 2016 roku.
Obecnie w Sejmowej zamrażarce „chłodzi się projekt” ustawy podwyższenia kwoty wolnej od podatku, który do Sejmu skierował prezydent Andrzej Duda.
Czy kwota wolna od podatku została podwyższona do 8 000 zł? Nie. Obietnica nie została więc zrealizowana!

Obniżenie wieku emerytalnego
Prezydent Andrzej Duda złożył projekt ustawy dotyczący obniżenia wieku emerytalnego do 65 lat dla mężczyzn i 60 lat dla kobiet, ale Sejm na razie nie planuje prac nad tym dokumentem. To już druga ważna ustawa prezydenta, która znajduje się w Sejmowej „zamrażarce”.
Czy wiek emerytalny został obniżony? Nie. Obietnica nie została więc zrealizowana!

Pomoc dla „frankowiczów”
Ustawa autorstwa prezydenta Andrzeja Dudy, który miała rozwiązać problem tzw. „frankowiczów”, trafił do parlamentu, ale nic nie wskazuje aby Sejm w najbliższym czasie się nią zajął. Nie mamy więc szans poznać, czy „sprawiedliwy kurs” przewalutowania kredytów istotnie jest sprawiedliwy.
Czy pomoc „frankowiczom” została udzielona? Nie. Obietnica nie została więc zrealizowana!

Antoni Macierewicz nie będzie ministrem obrony narodowej
8 października 2015 r. Beata Szydło przedstawiła Jarosława Gowina jako kandydata na ministra obrony narodowej w swoim rządzie, opowiadając na mnożące się pytania, oto czy stanowisko szefa MON obejmie Antoni Macierewicz.
Czy Jarosław Gowin został ministrem obrony narodowej wbrew plotkom, iż to stanowisko obejmie Antoni Macierewicz? Nie. Obietnica nie została więc zrealizowana!