Spotkajmy się 1 maja w Warszawie

dodano 2016-04-21 12:45 w kategorii: Kraj

Zapraszamy na naszą manifestację 1. maja wszystkie środowiska, którym bliskie są idee prodemokratyczne, proeuropejskie i propracownicze – zachęcali na wspólnej konferencji prasowej przewodniczący SLD Włodzimierz Czarzasty i przewodniczący OPZZ Jan Guz. – Zapraszamy również, wszystkie osoby biorące udział w demonstracjach Komitetu Obrony Demokracji – dodał Włodzimierz Czarzasty. – Bez demokracji nie będzie rozmowy o prawach pracowniczych – podkreślił.

„Przez kraj przetacza się fala nacjonalizmu i ksenofobii. Podważana jest konstytucja uchwalona za rządów SLD-PSL pod patronatem prezydenta Aleksandra Kwaśniewskiego i przyjęta przez społeczeństwo w referendum” – podkreślili przewodniczący SLD i OPZZ. „Kwestionowane są zasady demokratycznego państwa prawnego, nasz dorobek i pozycja na świecie. Po raz pierwszy od 1989 r. pojawiają się pytania o to, czy Polska jest państwem demokratycznym” –oświadczyli Włodzimierz Czarzasty i Jan Guz.

Międzynarodowy Dzień Solidarności Ludzi Pracy został ustanowiony na pamiątkę demonstracji w Chicago 130 lat temu, kiedy to robotnicy wyszli na ulice, aby zaprotestować przeciwko wyzyskowi.

1 maja 2004 r. Polska wstąpiła do Unii Europejskiej, tego dnia będziemy świętować również to wydarzenie – powiedziała Anna-Maria Żukowska, rzeczniczka SLD. „Tego dnia byliśmy razem – ruch związkowy, wszystkie siły proeuropejskie i zdecydowana większość społeczeństwa. Chodziło nam o to samo – żeby Polska była Państwem szanującym zasady demokracji, państwem otwartym i tolerancyjnym” – stwierdzili w zaproszeniu organizatorzy pierwszomajowego pochodu, wśród których jest również Partia Europejskich Socjalistow.

Spotkajmy się 1. maja o godzinie 11.00 przed siedzibą OPZZ przy ul. Kopernika 36/40 w Warszawie!

Manfestacja przejdzie ulicami: Kopernika, Świętokrzyską, Nowy Świat, pl Trzech Krzyży, al. Ujazdowskie, Matejki i zakończy się przy Sejmie RP.